Szaúd-Arábia hivatalosan is csatlakozott a BRICS-országok csoportjához – jelentette a szaúdi állami televízió kedden.

Brics,Summit,,Flags,Of,All,Members,Brics,In,Room.,3d
Immáron hat tagot számlál a BRICS-országcsoport.
Fotó: AlexLMX

A szaúdi külügyminiszter, Feiszal bin Farhán ál Szaúd herceg szerint a BRICS-csoport előnyös és fontos csatorna a gazdasági együttműködés megerősítéséhez. A miniszter még tavaly augusztusban jelentette ki, hogy a királyság a tervezett január 1-jei csatlakozási dátum előtt áttanulmányozza a részleteket, hogy a megfelelő döntést hozhassa meg. 

Szaúd-Arábia belépését az Egyesült Államok és Kína közötti geopolitikai feszültség, valamint Kína királyságon belüli befolyásának erősödése kíséri: az arab állam ugyanis továbbra is erős kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal, ugyanakkor igyekszik a saját útját járni, mivel aggódik, hogy Washington a korábbiakhoz képest kevésbé elkötelezett a Perzsa-öböl biztonsága iránt.

Kína, Szaúd-Arábia legnagyobb olajvásárlója, új tagok felvételére szólította föl a BRICS-országokat, hogy ellensúllyá válhassanak a Nyugattal szemben. Hat ország – Argentína, Szaúd-Arábia, Irán, Egyiptom, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek – kapott meghívást a BRICS augusztusi johannesburgi csúcstalálkozóján, hogy 2024. január 1-jével csatlakozzon a jelenleg Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát magában foglaló országcsoporthoz, Argentína ugyanakkor még a múlt év novemberében jelezte, hogy nem kíván élni a lehetőséggel.