Friss hírek

Argentína mégse csatlakozik a BRICS-hez

Argentína belépésével Dél-Amerika nagyobb része a BRICS felségterületévé vált volna, azonban Javier Milei győzelme változást hozott az ország külpolitikájában is.

Argentína nem fog csatlakozni a BRICS országcsoporthoz – közölte Diana Mondino, az argentin külügyminiszteri tisztség várományosa az X közösségi oldalon. Mondino már október végén azt mondta, hogy a Szabadság Előretör nevű pártszövetségük egyelőre nem látja értelmét a BRICS-hez való csatlakozásnak, bár akkor még nem zárta ki, hogy ezt az álláspontját megváltoztatja.

Brics,Summit,,Flags,Of,All,Members,Brics,In,Room.,3d
Fotó: AlexLMX

Az argentin elnökválasztás novemberi második fordulójában a jobboldali Javier Milei aratott győzelmet. A közgazdász végzetségű Milei a minimális kormányzati beavatkozás mellett kardoskodik, a jegybank megszüntetését ígérte, és azt javasolta, hogy a nemzeti valutát dollárral váltsák fel. Már akkor hangoztatta, hogy nem hajlandó a kapcsolatok bővítésére Brazíliával, Oroszországgal és Kínával a politikai nézeteltérések miatt, 

és azt ígérte, hogy szorosabbra fűzi hazája kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

Hat ország – Argentína, Szaúd-Arábia, Irán, Egyiptom, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek – kapott meghívást a BRICS augusztusi johannesburgi csúcstalálkozóján, hogy 2024. január 1-jével csatlakozzanak a jelenleg Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát magában foglaló országcsoporthoz.

A BRICS célja a tagok gazdasági és geopolitikai érdekeinek összehangolása és elősegítése. A tagországok vezetői, valamint a külügyminiszterek is évente kétszer találkoznak ebben a keretben. Habár az országcsoport nem az Egyesült Államok vezette Nyugattal szemben határozza meg magát, a szervezetet sokan mégis az arra adott válaszként tartják számon.

Szaúd-Arábia, Irán és az Egyesült Arab Emírségek csatlakozása gyakorlatilag a BRICS-országok beltengerévé teszi a Perzsa-öbölt, így a globális olaj- és gázkereskedelem legjelentősebb útvonala, amelynek a védelméért idáig az Egyesült Államok kezeskedett, javarészt a bővülő szövetség ellenőrzése alá kerül.

Sőt, az Atlanti- és az Indiai-óceán közötti átjárást lehetővé tévő Vörös-tenger és az annak északi irányból történő megközelítését szolgáló Szuezi-csatorna fölött Egyiptom és Szaúd-Arábia révén szintén ez az együttműködési fórum jut többségi kontrollhoz. Argentína belépésével pedig Dél-Amerika nagyobb része szintén a BRICS felségterületévé vált volna.

Hiperinfláció: Már új farmerre sem futja az argentinoknak – virágzik a használtruha-piac

Egyre szorosabbra kénytelenek húzni a nadrágszíjat az argentinok. Dél-Amerika második legnagyobb gazdaságában és fő gabonaexportőr országában a 140 százalékot közelíti és folyamatosan nő az így egyre többen használják a használtruha-piacokat nem csupán megfizethető holmi után kutatva, hanem azért is, hogy a régi dolgaik eladásával jussanak némi extra jövedelemhez.

 

Argentína BRICS csatlakozás
Kapcsolódó cikkek