A németországi mezőgazdasági vállalkozások száma több mint felére, körülbelül 100 000-re csökken 2040-re. A kisgazdaságok feladják a küzedelmet és a termelés egyre nagyobb gazdaságokba fog öszpontosulni a költségkényszer miatt – derül ki a DZ-Bank tanulmányából, amit az Agrarheute tett közzé.

Farmers' protests - large rally in Berlin
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A német mezőgazdasági vállalkozások további átalakulása gazdaságilag hatékony, digitalizált vállalattá, illetve a velük szemben támasztott növekvő környezetvédelmi és állatjóléti követelmények nagyon magas beruházási volument igényel – állítják tanulmányukban a DZ Bank szakértői.

Az elvárt fejlesztések és óhatatlan piaci változások jelentősen megnövelik a nyomást a nagyobb üzemi egységek kialakításának irányába. Ehhez járul a növekvő utódlási probléma is. Legkésőbb a baby boom korosztály nyugdíjba vonulásakor a „farmhalál” fokozott dinamikájára lehet számítani. A nem mezőgazdasági dolgozók esetében az 1960-as években született baby boom már a 2020-as évek közepétől nyugdíjba vonul. 

A DZ Bank elemzői ezért a 2022-es 256 000 gazdaságról 2040-re mintegy 100 000 gazdaságra való visszaesést várnak Németországban. Ugyanebben az időszakban a gazdaságok átlagos mérete 64,8 hektárról 160 hektárra fog nőni.

A megnövekedett verseny és a mezőgazdasági termékek világpiaci árától való növekvő függőség miatt, a mezőgazdasági vállalkozásoknak a többnyire részmunkaidőben gazdálkodó kisgazdaságokból középvállalkozásokká kellett fejlődniük. Azonban, miután az önálló vállalkozó gazdálkodók gyakran lényegesen hosszabb ideig dolgoznak, mint az alkalmazottak, a mezőgazdaság „nyugdíjba vonulási hulláma” késik, és elsősorban a 2030-as években fog bekövetkezni. A gazdaságok számának csökkenése ezután ismét érezhetően fel fog gyorsulni. 

Mint ismert a német baloldali koalíció a saját hibái miatt a mezőgazdaságot bünteti. A héten így a német gazdák országszerte tovább folytatják tiltakozásukat a szövetségi kormány támogatáscsökkentései ellen. Az országban lényegében futótűzként terjednek a tüntetések, miközben a baloldali koalíció csak amiatt aggódik, hogy megerősödnek az ellenfeleik.