Egy orosz csoport tagjai lesznek az első külföldi turisták, akik Észak-Koreába utazhatnak 2020 eleje óta, amikor a koronavírus-járvány miatt lezárták az ország határait. Phenjan a világ egyik legszigorúbb határellenőrzését vezette be akkor, és még mindig nem nyitotta meg kapuit teljesen a külföldiek előtt. Az orosz csoport utazásáról sem az észak-koreai hatóságok, hanem orosz tartományi illetékesek és egy nyugati idegenvezető számolt be.

Az orosz csoport ellátogat Phenjanba és egy síközpontba is.
Fotó: AFP

Az utazást egy vlagyivosztoki utazási iroda reklámozza, és akkor született róla döntés, amikor az Észak-Koreával határos Primorszkij Kraj, vagyis a Tengermelléki határterület kormányzója decemberben Phenjanban tárgyalt.

Az út négynapos, a csoport február 9-én indul, és az előzetes tervek szerint ellátogat az észak-koreai fővárosba és egy síközpontba is. Az utazás ára 750 dollárnál kezdődik. (Egy dollár 346 forint.)

Simon Cockerell, a pekingi központú Koryo Tours vezérigazgatója elmondta a Reutersnek, hogy észak-koreai partnerei megerősítették az utazás hírét, de hangsúlyozták, hogy azt „különleges körülmények” teszik lehetővé.

Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin egyre szorosabb kapcsolatokat ápol.
 Fotó: AFP

„Jó jel, de nem merném kijelenteni, hogy okvetlenül szélesebb körű nyitáshoz vezet. De pozitív előrelépésnek lehet tekinteni, mivel négy éve nem engedtek be turistát az országba” – tette hozzá.

Jelezheti, hogy más turisták előtt is nyitnak majd, vagy talán mégsem. Majd meglátjuk

– írta honlapján a Koryo Tours.

A hírügynökség emlékeztetett, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető szeptemberben találkozott Oroszországban Vlagyimir Putyin elnökkel, és akkor ígéretet tettek a gazdasági, politikai és katonai együttműködés elmélyítésére. Nyugati vádak szerint Moszkva fegyvereket, köztük rakétákat vásárol Phenjantól, amelyeket felhasznál az Ukrajna elleni háborúban.

Négy éve nem tette be lábát külföldi turista Észak-Koreába.
Fotó: AFP

Bár nukleáris fegyverprogramja és a ballisztikus rakétákkal folytatott kísérletek miatt Észak-Korea a világ egyik leginkább szankcionált országa, a büntetőintézkedések nem érintik a turizmust. A koronavírus-járvány előtt özönlöttek az országba a kínai vendégek, akik a szöuli NK News becslése szerint 

legalább 175 millió dollárnyi bevételt hoztak a devizahiánnyal küzdő kommunista országnak.

Észak-Korea szeptemberben jelentette be, hogy külföldiek ismét beléphetnek az országba, de ebből akkor nem derült ki, hogy ez a turistákra is vonatkozik-e, vagy csak a hivatalos delegációk tagjaira. Februárban elméletileg olimpiai selejtezőt játszik a japán női labdarúgó-válogatott Phenjanban; ez lenne a legnagyobb sportesemény az országban a pandémia óta, de a két ország közötti ellenséges viszony miatt nem kizárt, hogy politikai okokból semleges pályán rendezik meg a mérkőzést.