Nemzetközi gazdaság

A lengyelek is szigorúbb ellenőrzéseket akarnak az ukrán terményekre

Az ukrán gabona mellett ezúttal a málna okozott kalamajkát. A lengyel termelők hetek óta tüntetnek.

A lengyel mezőgazdasági minisztérium ellenőrzéseket végzett az Ukrajnával határos ellenőrző pontokon. Ezt követően a kormány bejelentette a termékek ellenőrzésének megerősítését az ukrán határon – számolt be a lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumra hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.

Poland may expand Ukraine import ban to other products
Fotó: AFP

Az termelési követelményeinek nem megfelelő ukrajnai mezőgazdasági termékek túlzott behozatala veszélyezteti a lengyel mezőgazdaság versenyképességét

– írta közleményében a szaktárca.

Michal Kolodziejczak a mezőgazdasági miniszter helyettese ennek kapcsán kiemelte, hogy ő felügyeli az Ukrajnából importált mezőgazdasági áruk ellenőrzését, és közzé is tett egy fényképet a határon felbukkant rossz minőségű fagyasztott málnáról.

Az ilyen málnák után egyetlen következtetés vonható le: embargó az ukrán fagyasztott málnára, amelyből 2023-ban több mint hatvanezer tonna érkezett Lengyelországba

– mondta.

A lengyel gazdák már korábban általános sztrájkot hirdettek, és hónapok óta blokkolják az utakat és a határátkelőket Ukrajna felé.

Tüntetéshullám Európában: életben maradásukért küzdenek a traktorral demonstráló gazdák

Európa számos országában hetek óta tüntetnek a termelők. A traktorokkal utakat és kikötőket megbénító gazdák követeléseiben vannak közös pontok, de országonként eltérő célok is. Hamarosan Magyarországon is lehet gazdatüntetés, ők a brüsszeli döntések ellen demonstrálnak majd az ukrán–magyar határnál.

 

 

Ukrajna gazdatüntetés gabona orosz-ukrán háború Lengyelország
Kapcsolódó cikkek