A technológiai iparág 2024-es tömeges elbocsátási hulláma nem mutatta a lassulás jeleit, a szektor számos nagyvállalata éppen ezen a héten jelentett be létszámleépítés. A Cisco több mint 4000 állást szüntett meg. A Cisco bejelentette, hogy mintegy 5 százalékkal csökkenti a létszámát, ami körülbelül 4250 állást jelent. Ez a döntés nem volt vártlan, hiszen a hétvégén a Reuters arról számolt be, hogy küszöbönáll a leépítés.

Fired,Manager,Going,Down,From,Office,In,A,Glass,Elevator
Fotó: Gorodenkoff

A témában jártas források szerint a cég a nagy növekedést mutató területekre kíván koncentrálni. A Cisco adatai szerint a 2023-as pénzügyi év végén összesen 84 900 embert foglalkoztatott. 

A Paramount 800 alkalmazottat bocsát el. 

A Paramount 3 százalékkal, azaz 800 álláshellyel csökkenti létszámát a hagyományos tévézésről a streamingre való átállás miatt. Bob Bakish vezérigazgató úgy véli, hogy ezek a csökkentések szükségesek ahhoz, hogy a vállalat visszatérjen a nyereség növekedéséhez, és megvalósítsa hosszú távú elképzeléseit. Az elbocsátások a Paramount portfóliójában, köztük a Paramount Pictures, a CBS, a Comedy Central, az MTV, a Nickelodeon, a BET, a Paramount+ és a Pluto TV alkalmazottait érintik. A streamingre való átállás kihívást jelentett a
médiavállalatok számára, mivel a Paramount bevételcsökkenéssel és több milliárd dolláros streamelési veszteséggel néz szembe.

Az Instacart is elbocsát

Az Instacart is leépítést jelentette be, hogy az ígéretes kezdeményezésekre összpontosítson. A vállalat 2024. január 31-től mintegy 250 munkahelyet szüntet meg, ami a teljes globális munkaerő körülbelül 7 százaléka. A szerkezetátalakítási terv célja, hogy a vállalatnál egy
egyszerűbb szervezeti struktúrát hozzon létre, és lehetővé tegye a csapatok számára, hogy jobban összpontosítsanak a reklámkampányokra és egyéb jelentős projektek. 

A BlackBerry megválik több dolgozójától és irodákat zár be

A BlackBerry, amely egykor felújított telefongyártó volt, ma pedig elsősorban a kiberbiztonságra összpontosító technológiai cég, elbocsátja alkalmazottait, és a költségek csökkentése érdekében 36 globális irodahelyisége közül hatot bezár. A vállalat költségmegtakarítási lehetőséget azonosított kiberbiztonsági üzletágában, különösen a kutatás és fejlesztés területén. A szerkezetátalakítási erőfeszítések részét képezik a vállalat azon törekvésének, hogy egyszerűsítse működését és nyereségessé váljon. A
BlackBerry abban reménykedik, hogy a következő pénzügyi évben pozitív cash flow-t ér el, a működési cash flow pedig pozitív lesz a 2025-ös pénzügyi év negyedik negyedében.

A Firefox tulajdonosa, a Mozilla 5%-kal csökkenti a munkahelyek számát

A Firefox webböngészőt gyártó Mozilla kedden bejelentette, hogy dolgozóinak hozzávetőleg 5 százalékát csökkenti, ami 60 állásvesztést jelent, ami a termékfejlesztési feladatokat ellátó személyeket érinti. A Mozilla közleményében azt állította, hogy csökkentik a beruházásokat egyes termékterületeken, hogy azokra összpontosítsanak, amelyeknek nagyobb az esélye a sikerre. Azt tervezik, hogy erőforrásokat csoportosítanak át olyan termékek felé, mint a Firefox Mobile, ahol jelentős lehetőség nyílik a növekedésre és egy jobb modell kialakítására az iparág számára.

A Farfetch azt tervezi, hogy 25-30%-kal csökkenti a munkaerőt

A Farfetch, egy globális online luxus-divatkereskedés 25-30%-kal csökkenti munkaerő-állományát szerkezetátalakítási tervének részeként. Ez a döntés José Neves, a cég korábbi vezetőjének távozása után született. A forrás kijelentette, hogy a vállalat értékelte prioritásait és erőforrásait, és meghozta azt a nehéz, de szükséges döntést, hogy globálisan csökkentse a munkahelyeket és a felesleges funkciókat. 


A Toast 550 alkalmazottat bocsát el

A Toast, az éttermi szoftvereket gyártó cég mintegy 550 alkalmazottat bocsát le a költséghatékonyság előmozdítása érdekében. Ez a lépés összhangban van a 2024 eleje óta tapasztalható munkaerő-csökkentési trenddel. A leépítések körülbelül 50 millió dollárba kerülnek a vállalatnak. 

A Wint Wealth a személyzet 20%-áról mond le 

A fintech startup, a Wint Wealth a belső szerkezetátalakítás során alkalmazottainak 20%-át bocsátotta el. Az elbocsátások több részleget is érintettek, beleértve a marketinget, az értékesítést és a tech. A Wint Wealth megerősítette a fejleményt, kijelentve, hogy a szerkezetátalakítás alacsony prioritású funkciókat érintett, és 19 munkahely elvesztéséhez vezetett.


Az Everybuddy Games leáll

Az Everybuddy Games, a Lucky Buddies mögött álló izraeli startup 15 millió NIS adóssággal ment csődbe. 15 millió dollárt gyűjtöttek össze az A sorozatú finanszírozásból, de végül csak hét alkalmazottjuk volt. Megbízottat jelöltek ki a társaság vagyonának értékesítésére.
 

Több tízezer munkavállalót rúgtak ki a technológiai cégek – csak a profit számít

A jelenség azzal magyarázható, hogy az érintettek a koronavírus-járvány alatt jelentősen bővítették a létszámot, majd a cégek vezetése szerint a gazdasági lassulás miatt kénytelenek leépíteni a munkaerőt.