A hőszivattyú-eladások a csökkenő földgázárak, a magas kamatlábak és a zöldpolitikával szembeni politikai averzió miatt csökkenhettek. Az európai piac 90 százalékát kitevő 14 ország értékesítése 2023-ban 5 százalékkal esett vissza 2022-höz képest – közölte az Európai Hőszivattyú-szövetség. Jozefien Vanbecelaere, az érdekképviselet EU-ügyekért felelős vezetője szerint a visszaesésnek konkrét következményei lesznek a gyártókra nézve.                 

DSC_9185
Egyre kevesebb az új telepítés is.
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Érdemes felidézni, hogy 2022-ben rekordmértékű, 37 százalékos éves növekedést regisztráltak, a háttérben az ukrajnai háború miatti állhatott. Tavaly 2,6 millió készüléket adhattak el Európa-szerte, szemben a 2022-es 2,8 millió darabbal.

Vanbecelaere szerint több európai állam is visszalépett korábbi, a telepítéseket ösztönző programjától. Németországban például a bíróságok blokkolták azt a támogatási programot, amelyből a hőszivattyúk kiépítését finanszírozták volna, és a kormány kénytelen volt felhígítani azokat a terveket is, amelyek értelmében az új fűtési rendszereket idén januártól túlnyomórészt megújuló energiaforrásokkal kell működtetni.

A hőszivattyús cégek szerint beruházási terveiket sok esetben a tisztázatlan helyzet miatti bizonytalanság fenyeget.  Támogatások híján az egész szektor zsugorodni fog – mondta Rowena Rodrigues, a Glen Dimplex külkapcsolati igazgatója.