India gazdasága 6 százalékot meghaladó ütemben bővülhet az évtized fennmaradó részében, amelyet a Kínából érkező befektetések hajtanak – prognosztizálja a Goldman Sachs közgazdásza.

A worker welds at the air conditioner factory of Haier Appliances India Ltd., in Greater Noida, India, on Monday, May 8, 2023. Demand for air conditioners is surging in the country. Photographer: Anindito Mukherjee/Bloomberg via Getty Images
Az indiai gazdaság hat százalék fölötti tempóban növekedhet ebben az évtizedben.
Fotó: Anindito Mukherjee / Bloomberg / Getty Images

A hosszú távú növekedési potenciál valószínűleg „6,5 százalék vagy kissé afölötti” lesz – nyilatkozta a Bloomberg Televíziónak Santanu Segupta, a befektetési bank és pénzügyi szolgáltató Indiával foglalkozó közgazdásza. Előrejelzése szerint az áprilissal kezdődő pénzügyi évben 6,3 százalékkal bővül majd az indiai ami jóval alacsonyabb, mint az indiai jegybank, a Reserve Bank of India (RBI) 7 százalékos várakozása.

A világ legnépesebb országának demográfiai helyzete, erőteljes állami kiadásai és az egészséges belföldi kereslet „a jövőben is vonzó befektetési célponttá” teszi majd az országot – tette hozzá. A gyors ütemű növekedést ráadásul szerinte képesek lesznek úgy elérni, hogy nem okoznak nagyobb inflációt.

A Goldman Sachs arra számít, hogy az áprilisban és májusban rendezendő 

parlamenti választás után a magánszektor fokozni fogja a beruházásokat.

A vállalkozások agresszívan csökkentették a hitelállományukat, és a „legtisztábbak között vannak, amelyeket Indiában az elmúlt húsz évben láttunk” – hangsúlyozta a közgazdász.

Prime Minister of India Narendra Modi during the United Nations Climate Change Conference COP28 High Level Segment meeting in Dubai, United Arab Emirates on December 1, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Narendra Modi kormánya önti az állami pénzt a gazdaságba.
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Sengupta úgy véli, hogy az indiai jegybank megvárja az amerikait, a Federal Reserve-et, mielőtt módosítja monetáris politikáját, és kétszer vághatja meg a kamatokat a jelenlegi 6,5 százalékról az év második felében. Szerinte az RBI akkor kényszerülhet a kamatlábak gyorsabb és nagyobb csökkentésére, ha a gazdaság gyengébben teljesít a vártnál.

Az indiai statisztikai hivatal (NSO) január elején kiadott becslése szerint 

az ország GDP-je a jelenlegi pénzügyi évben 7,3 százalékkal bővül

az előző évi 7,2 százalék után. Az indiai szakértőket azonban aggasztja a fogyasztás alakulása, az NSO legfrissebb jelentése szerint az idén várhatóan a GDP-arányában legalább három éve a legalacsonyabb szintre, 56,9 százalékra csökken az előző évi 58,5 százalékról.

DELHI, INDIA - DECEMBER 5, 2010: Delhi socialites hang out at a farm and at the Jaipur Polo Grounds in South Delhi, New Delhi, India, December 5, 2010. (Photographs by Lynsey Addario/Getty Images Reportage)
A növekedéshez szükség lesz a belső fogyasztás felpörgésére.
Fotó: Lynsey Addario / Getty Images 

Hiába emelkedik a beruházási ráta a kormányzati beruházásoknak köszönhetően várhatóan a GDP közel 30 százalékára, a fogyasztás magasabb növekedése elengedhetetlen ahhoz, hogy a magánberuházások átvegyék a gazdaság élénkítésének feladatát – hangsúlyozta a hivatal.

Radzsani Szinha, a CareEdge Ratings vezető közgazdásza is aggasztónak tartja, hogy az előrejelzés szerint a fogyasztás csak 4,4 százalékkal nő. 

Ez lenne a leglassabb fogyasztásnövekedés az elmúlt két évtizedben, kivéve a 2020–2021-es járványos évet

– nyilatkozta a The Hindu című napilapnak.

A Goldman Sachs egyébként a minap azt prognosztizálta, hogy 2075-re India lesz a világ második legnagyobb gazdasága, megelőzi nemcsak Japánt és Németországot, hanem az Egyesült Államokat is. Delhi ennél optimistább, már 2047-re a világ harmadik legnagyobb gazdaságává válna.