Az újdelhi pénzügyminisztérium közleménye szerint 2027-re India a világ harmadik legnagyobb gazdaságává válhat, mintegy 5 ezermilliárd dolláros bruttó hazai termékkel – írta a CNBC.

NEW DELHI, INDIA - SEPTEMBER 24: People from different cultures walk and travel with vehicles on a crowded street as India, the world's most populous country with a population of approximately 1.5 billion according to United Nations estimates, contains different cultures for years in New Delhi, India on September 24, 2023. India's historical buildings, geography, cinema, music, dance, fashion, cuisine and rituals, has been preserved with its unique diversity for thousands of years. Surrounded by the sea on three sides, India is the 7th country in the world with the size of its geographical area. Arif Hudaverdi Yaman / Anadolu Agency (Photo by Arif Hudaverdi Yaman / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
India 2047-re akár fejlett országgá is válhat, ha tartja a jelenlegi tempóját. 
Fotó: AFP

A jelentés szerint a gazdaság a 2024-es pénzügyi évben 7 százalékos vagy azt meghaladó növekedésre számíthat – ha sikerül ezt a célt elérni, az a harmadik egymást követő 7 százalékos évi GDP-növekedés lenne ebben az évtizedben.   

Tartani fogjuk a lendületet, és ilyen mértékű növekedés mellett már 2027-ben a világ harmadik legnagyobb gazdaságává válhatunk

nyilatkozta Anantha Nageswaran, a kormány gazdasági főtanácsadója kedden. Szerinte az elmúlt tíz évben végrehajtott beruházások a fizikai és a digitális infrastruktúrában ehhez szilárd alapot adnak, ami a nemzetközi gazdaság gyengeségei mellett is a helyes úton tartja majd Indiát.                

Az ország GDP-je jelenleg 3,7 ezermilliárd dollár, amellyel India a világ ötödik legnagyobb gazdasága az Egyesült Államok, Kína, Németország és Japán mögött. A Goldman Sachs szerint pedig 2075-re nemcsak a németeket és a japánokat előznék le, hanem még Amerikát is.

Optimizmusukban az indiai is osztozik

Az indiai Nifty 50 index 2023-ban több mint 20 százalékkal emelkedett egy rekordméretű rali során, ez a lendület pedig idén januárban is kitartott, amikor az index először lépte át a 22 ezer pontos szintet.

india
 

A befektetők arra fogadnak, hogy az Indiai Központi Bank idén – valószínűleg a második fél évben – csökkenteni fogja az irányadó kamatszintet, ami valószínűleg tovább pörgeti a részvénypiacokat, és a gazdaságban is nagyobb kiadásokat fog ösztönözni.  

A kormány hosszabb távú célja azonban a gazdasági növekedéssel az, hogy India 2047-re fejlett országgá váljon.  

 

Nagy úr a demográfia, immár India a világ negyedik legnagyobb részvénypiaca  

Míg Kína növekedése megtorpant és bizonytalanná vált, India előtt megnyílt a lehetőség, hogy a feltörekvő piacok növekedési motorjává váljon. A demográfia és a képzett fiatalok számának emelkedése India kulcsfontosságú előnye, ami ráadásul strukturális reformokat végrehajtó, progresszív kormányzással párosul.