Közélet

Elfeledkezett a Pentagon az Ukrajnának szállított fegyverrendszerek karbantartásáról

Utólag próbálják orvosolni a hibát.

A Pentagon nem gondoskodott előre arról, hogy az ukrán katonák megtanulják, miképpen kell karban tartani a kapott fegyverrendszereket, például a Patriot légvédelmi rakétákat és a harci járműveket, így az M1 tankokat – állapította meg az amerikai védelmi minisztérium főfelügyelője.

Abrams Tank Training In Nowa Deba
A Pentagonnak sürgősen orvosolnia kell a hibát.
Fotó: NurPhoto via AFP

„A tárca anélkül biztosított Ukrajnának páncélozott járműveket és légvédelmi rendszereket, hogy lett volna terve gondoskodni azok hosszú távú használhatóságáról” – írta jelentésében Robert Storch tábornok. 

Bár a minisztérium jelenleg dolgozik egy ilyen terven, aggasztó az előrelátás hiánya egy ilyen kérdésben, és haladéktalanul orvosolni kell

– tette hozzá.

A tábornok a példák között említette, hogy a Pentagon „alapvető oktatást és karbantartási tanfolyamokat tartott ugyan a Patriot légvédelmi rendszerekről, és biztosított hozzájuk a szállításkor alkatrészeket és rakétákat”, de nem tartott „a karbantartási feladatokkal foglalkozó továbbképzést, nem gondoskodott a fenntartási igények előrejelzéséről és az alkatrészek pótlásáról, sem a javítást végző létesítmények létrehozásáról”.

Ukrainian soldiers complete Patriot training
Az alapkiképzést megkapták az ukránok, karban tartani nem tudják a Patriot-rendszereket.
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Mivel a következő ukrán segélycsomag elakadt a washingtoni képviselőházban a republikánusok ellenállása miatt, ami akár azt is okozhatja, hogy Ukrajna elveszíti a háborút, így különösen fontos a már leszállított fegyverek karbantartása, ahogy a harmadik évébe lép a háború – emlékeztetett a jelentést ismertetve a Bloomberg.

A Pentagon tavaly augusztusig 186 Bradley páncélost, 189 Stryker harcjárművet és 31 M1 Abrams harckocsit, valamint nem pontosított mennyiségű Patriotot adott át Ukrajnának. Tervezett karbantartás, a megfelelő pótalkatrészek és lőszerek biztosítása nélkül „az ukránok nem képesek működtetni ezeket a fegyverrendszereket” – hangsúlyozta a főfelügyelő.

A washingtoni védelmi minisztérium egyébként jelentős figyelmet fordít az Ukrajnának adott fegyverrendszerek fenntartására, 

gyakran ez teszi ki a program költségeinek több mint 70 százalékát.

Az F–16-os vadászgépek esetében is hangsúlyozta Lloyd Austin védelmi miniszter, hogy az üzemeltetésükhöz szükség van hosszú távú karbantartási tervre.

Szczecin,poland-march,2022:general,Dynamics,F-16,Fighting,Falcon,Armed,At,Standoff,Air-launched, Szczecin,Poland-March 2022:General Dynamics F-16 Fighting Falcon Armed at Standoff Air-Launched Cruise Missile AGM-158 Jassm and Glide Bomb AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW).3D Illustration.
Az F–16-os vadászépek esetében különösen fontos gondoskodni a karbantartásról.
Fotó: Mike Mareen / Shutterstock

Storch ennek ellenére mégis úgy találta, hogy a védelmi minisztérium „korlátozott mértékben biztosított pótalkatrészeket, lőszert és karbantartási támogatást”, és „nem hangolta össze és nem alakította át ezeket az erőfeszítéseket átfogó fenntartási tervvé”.

Bár a Pentagon tavaly szeptember végégig biztosított csomagokat, amelyek „fogyóeszközöket és tartalék alkatrészeket” tartalmaztak, valamint személyzetet és létesítményeket a helyi karbantartás elvégzéséhez, a minisztériumi illetékesek is elismerték, hogy „a meglévő erőfeszítések nem minősülnek fenntartási tervnek, és nem tartalmaznak semmilyen intézkedést az azt követő időszakra”. 

 

Abrams tank ukrajna karbantartási légvédelmi Patriot rakétarendszer
Kapcsolódó cikkek