Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter interjút adott a Super Express című hírlapnak, amelyben beszélt az orosz–ukrán háborúról és az ország védelmi helyzetéről is. Mint mondta, az orosz fenyegetés egyre súlyosabbá válik.

„Minden forgatókönyvre felkészítem magam, és a legrosszabbat is nagyon komolyan veszem

válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy mennyire lenne reális egy háború Oroszországgal. – Ez az, amit védelmi miniszterként kellene tennem. Mindenre fel kell készülnünk” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Troels Lund Poulsen Visits Poland
Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, the Polish Minister of Defence, is speaking during a press conference in Warsaw, Poland, on February 1, 2024. (Photo by Foto Olimpik/NurPhoto) (Photo by Foto Olimpik / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Foto Olimpik / AFP

Kosiniak-Kamysz konkrét lépéseket is tesz, hogy felkészítse hadseregét Vlagyimir Putyin orosz elnök terrorja ellen.

Felmérjük a helyzetet, és levonjuk belőle a következtetéseinket. Fontosak a fegyverek és a lőszerszámok, de a katonáink személyes felszerelése is.

Nem Lengyelország az egyetlen ország, amely Oroszországra mint hadviselő félre tekint. Rob Bauer holland admirális a NATO brüsszeli ülésén azt mondta, hogy olyan korszakban élünk, amikor bármi megtörténhet. 

A korábbi NATO-tábornok cseh államfőnél keményebbeket azonban talán senki nem mondott az elmúlt két évben. Petr Pavel egyenesen így fogalmazott: 

Minden ország hadseregének egy magas intenzitású konfliktusra kell felkészülnie Oroszországgal.