Nemzetközi gazdaság

Hadijelentés: kilőtték az első amerikai Abrams tankot az oroszok

Megsemmisítette az orosz hadsereg az első amerikai Abrams harckocsit az ukrajnai háborúban, az Avgyijivka környékén vívott harcokban – jelentette ki szerdán Jan Gagin, a „Donyecki Népköztársaság” vezetőjének tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Gagin szerint az amerikai tankokat mindeddig kímélték. Hozzátette, hogy minden nyugati haditechnikai eszköz sebezhető, és hogy az újakat csakúgy be fogják olvasztani a Donyec-medence városainak újjáépítése érdekében, mint a régieket. Az orosz védelmi minisztérium hétfői közlése szerint 

az orosz erők elfoglalták a donyecki régióban lévő Lasztocskine települést,

miközben hét frontszakaszon 22 ukrán ellentámadást és támadást vertek vissza az elmúlt nap folyamán.

Galati,,Romania,-,December,11:,Us,Tank,Abrams,A1m1,In
Az oroszok számára minden nyugati harcjármű sebezhető. Fotó: Shutterstock

Érdekes az orosz–ukrán konfliktus társadalmi támogatottsága is: két évvel azután, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, a hollandok csaknem kétharmada továbbra is támogatná Ukrajnát pénzügyileg és katonailag – derül ki az RTL Nieuws holland műsorszolgáltató hétfőn közzétett felméréséből, amelyet az évforduló alkalmából készítettek.

A közvélemény-kutatás keretében 19 ezer embert kérdeztek meg, és a 13 százalékuk úgy nyilatkozott: szeretné, ha teljesen leállítanák az Ukrajnának nyújtott segélyeket. A megkérdezettek 55 százaléka elégedett a jelenlegi támogatással, 9 százalék többet adna, 15 százalék pedig folytatni szeretné ugyan a segítségnyújtást, de csökkentené annak mértékét.

A válaszadók kétharmada Hollandia ellenségének tekinti Oroszországot, 40 százalék valószínűnek tartja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök támadást akar indítani valamelyik NATO-tagállam ellen, és 30 százalékuk tart egy nyugati állam elleni orosz nukleáris támadástól is.
 

 

 

Abrams tank Ukrajna háború orosz-ukrán háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek