Az Egyesült Királyság két legnagyobb bankja, a Lloyds és a Santander olyan fedőcégeknek nyitott számlákat, amelyek titokban az állami irányítás alatt álló és szankciókkal sújtott iráni petrolkémiai vállalat, a Petrochemical Commercial Company (PCC) tulajdonában voltak. Például a Pisco nevű vállalat egy surrey-i családi házba van bejegyezve, és a Santandernél vezetett üzleti számlát használt.

Iranian,Rial,Irr,Banknotes,From,Iran,On,Flag,Of,Islamic
A perzsa állam kreatív a szankciók kijátszásában.
Fotó: Shutterstock

A brit cégnyilvántartása szerint a Pisco teljes egészében egy Abdollah-Siauash Fahimi nevű brit állampolgár tulajdonában van, de valójában a PCC ellenőrzése alatt áll: Fahimi megállapodást írt alá arról a PCC-vel, hogy a vállalatot a nevében vagyonkezelőként birtokolja. Ráadásul Fahimi a PCC e-mail-címét használta a cég teheráni tisztviselőivel folytatott levelezéshez.

A Pisco Santander-számlájára 2021-ben pedig átutalás érkezett egy Black Tulip nevű kínai vállalkozástól, amely a PCC egy alkalmazottja által irányított vagyonkezelő. Az Aria Associates egy másik PCC-fedőcég, amelynek a Lloydsnál van számlája. Hivatalosan Mohamed Ali Rejal tulajdonában van, aki a belső e-mailek szerint a PCC brit leányvállalatának vezérigazgató-helyettese, és rendszeresen kommunikált a cég teheráni tisztviselőivel.

Az iráni szankciókat kijátszó, London szívében zajló műveletet azután leplezték le, hogy a brit légierő is csatlakozott a Teherán által támogatott jemeni húszik elleni csapásokhoz. Az arab országot irányító fegyveresek ugyanis november óta több kereskedelmi hajót elfoglaltak, illetve megtámadtak. A húszik a műveleteket a palesztinokkal való szolidaritásukkal indokolták.

A pénzintézetek a Financial Times kérdésére közölték: a konkrét ügyfélkapcsolatokról nem tudnak nyilatkozni, de betartják a törvényeket. Egy névtelenséget kérő forrás szerint a Santander lezárta a Pisco számláját. 

Az elmúlt években több európai bankokról is kiderült, hogy megsértették az Iránnal szembeni amerikai szankciókat: 

a Standard Chartered több mint 1 milliárdos, az UniCredit pedig 1,3 milliárd dolláros bírságot kapott.

Irán a második legdurvábban szankcionált ország

Az oroszok jóval megelőzik a második legszankcionáltabb országot, Iránt, amely ellen az Egyesült Államok és szövetségesei csaknem 4700 ilyen tilalmat vezettek be a hetvenes évek vége óta, amikor az ország élére egy iszlám fundamentalista kormány került, a forradalmárok pedig lerohanták az amerikai nagykövetséget.

Azonban az évtizedek óta blokád alatt álló ország nem tört meg, és a gazdasági visszaesés ellenére is talpon tudott maradni. Ebben fontos szerepe van Kínának: Peking dollármilliárdokat spórol az orosz, az iráni és a venezuelai nyersolaj importjával, miután az iráni nyersolajjal tavaly átlagosan 13 dolláros árengedménnyel kereskedtek a Brenthez képest.

Tovább szélesednek az Irán elleni EU-s szankciók

Az uniós tagállamok külügyminiszterei brüsszeli ülésükön hat iráni személyt és öt szervezetet vettek szankciós jegyzékbe: A büntetőintézkedések az Európai Unióba való beutazási tilalomra és az unióban tárolt pénzeszközök befagyasztására terjednek ki. Az azért vetett ki Iránra szankciókat, mert katonai támogatást nyújt Oroszországnak az Ukrajnával vívott harcában. Irán pilóta nélküli légi járművekkel járul hozzá az orosz hadsereg operációihoz.