Háborús lázban ég az európai országok jelentős része, ami sokszor egészen abszurd okfejtésre késztet politikusokat. Így tett Laurynas Kasciunas litván képviselő, a nemzetbiztonsági és védelmi bizottság elnöke, aki a hét végén az egyik vezető litván lapnak adott interjújában amellett érvelt, hogy az ország biztonságának megerősítése érdekében 3,5 százalékra kell emelni a GDP-arányos védelmi kiadásokat, ehhez pedig fájdalmas lépéseket kell bevállalnia a litván kormánynak.

Fotó: Augustas Didzgalvis

A politikus hangsúlyozta, hogy a védelem finanszírozását átfogóan kell növelni, ami főként adóemelésekből történhetne. A lehetséges adóváltozások között említette az általános forgalmi (áfa) és a nyereségadó emelését.

Amikor elmegyünk a boltba, és egy kicsit többet fizetünk az élelmiszerért, tudni fogjuk, hogy itt nem lesznek orosz tankok

mondta, majd úgy számolt, ha 1 százalékot emelnének az áfán, az a hatás 280 millió eurós (107 milliárd forint) lenne. A nyereségadó már annak a csoportnak járna, amelyik többet megengedhet magának, 1 százalék emelés pedig további 120 millió euró beszedését tenné lehetővé.

Ugyanakkor elismerte, hogy ez fájdalmas lehet egyes társadalmi csoportoknak, de szerinte jobb egy kicsit szigorítani, hogy „békés égboltunk legyen, hogy a családtagokat ne erőszakolják meg, ne öljék meg őket, hogy szabadon, függetlenben nevelhessük a gyerekeket”. „Ha ezeket Litvánia mérlegeli, azt hiszem, a válasz egyértelmű” – mondta a politikus.