Mintegy 900 tonna lítiumakkumulátor gyulladt ki egy dél-franciaországi akkumulátor-újrahasznosító üzemben, sűrű fekete füstfelhőt eregetve az égre a telephely felett – közölték vasárnap a hatóságok. A tűz szombaton tört ki a francia SNAM újrahasznosító csoport tulajdonában lévő raktárban a Toulouse-tól északra fekvő Viviez-ben – közölte Pascal Mazet helyi tanácsos az X-en közzétett nyilatkozatában.

Fotó: twitter.com/PiQSuite

A lítiumakkumulátorok létfontosságúak az elektromos eszközökben, a telefonoktól az elektromos autókig, de olyan éghető anyagokat tartalmaznak, amelyek a bennük tárolt energiával együtt veszélyessé tehetik őket, mivel hő hatására kigyulladhatnak – ami potenciális veszélyt jelent, tekintve, hogy égésük során mérgező anyagok szabadulhatnak fel.

A Reuters emlékeztetett arra is, hogy 2023 januárjában nagy tűz ütött ki egy normandiai raktárban, ahol autóalkatrészeket és több ezer lítiumakkumulátort tároltak, de a tüzet áldozatok nélkül sikerült megfékezni. A tűzoltók szerint nem volt jele annak, hogy veszélyes légszennyező anyag került volna a levegőbe.

A francia média sűrű füstöt mutató képeket közölt a Viviez telephely felett, és a Le Monde című újság arról számolt be, hogy akár 70 tűzoltó is küzdött a tűz megfékezéséért. Charles Giusti, a Viviez-t is magában foglaló Aveyron prefektúra egyik helyi tisztviselője a BFM televízióban azt mondta, hogy a közelben élőkre nézve nincs veszély.

A telephelyre vonatkozó biztonsági feljegyzés arra figyelmeztet, hogy egy nagyobb tűz esetén az ott lévő termékek valószínűleg kadmium kibocsátását eredményeznék a füstgázok révén.

A kadmium rendkívül mérgező és veszélyes a környezetre, de a feljegyzés szerint a gyár környezetét és a mérgező füstök viselkedését figyelembe véve ezek nem jelentenek közvetlen egészségügyi kockázatot a lakosokra nézve.