Az uniós nagykövetek pénteken szavaznak az ellátásilánc-törvényről, amely arra kényszerítené a nagyvállalatokat, hogy lépjenek abban az esetben, ha munkajogsértést vagy környezetkárosítást tapasztalnak. Németország azonban tartózkodni fog – jelentette be kedden Hubertus Heil munkaügyi miniszter.

BELGIUM - EUROPEAN UNION - EUROPEAN DISTRICT OF BRUSSELS
A törvényt az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.
Fotó: Adrien Nowak

„Hiszem, hogy ez rossz döntés, mert a német tartózkodást értetlenséggel fogadják majd a partnereink Európában – mondta a szociáldemokrata tárcavezető a Reutersnek –, de nem tehetünk mást.” A német koalíciós megállapodás értelmében ugyanis mind a három résztvevő pártnak támogatni kell a közös politikát, ezt a törvényt pedig a szabad demokraták (FDP) kategorikusan ellenzik.

A párt ugyanis a német iparszövetséggel (BDI) egyetértésben úgy véli, hogy a jogszabály újabb hatalmas terhet jelentene a vállalatok számára, rontaná a versenyképességüket, és sok esetben egyszerűen megvalósíthatatlan is.

A jogszabály célja annak biztosítása, hogy a legnagyobb uniós vállalatok jelentést tegyenek és intézkedéseket hozzanak az ellátási láncukban előforduló szociális, környezeti vagy emberi jogi visszaélésekkel kapcsolatban. A Financial Times értékelése szerint ez a blokk egyik legambiciózusabb erőfeszítése, amellyel az Európai Unión kívüli országokban és saját tagállamaiban is megpróbálja javítani a normákat.

PRODUCTION - 26 April 2023, Saxony, Dresden: Female employees of the chip company Infineon walk along the clean room of the chip factory. Infineon breaks ground for the new Smart Power Fab in Dresden on May 2, 2023. Photo: Robert Michael/dpa (Photo by ROBERT MICHAEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Megkérdőjeleződik a német ipar jövője.
Fotó: Robert Michael / DPA /AFP

A törvény azokat az uniós vállalatokat kötelezné, amelyek ötszáznál több embert foglalkoztatnak, és a globális nettó forgalmuk eléri a 150 millió eurót. A nem uniós cégekre pedig abban az esetben, ha a szabályok hatálybalépésétől számított három év múlva több mint 150 millió eurós nettó forgalmat bonyolítanak le a blokkban.

Berlinre azonban egyre erősödő nyomás nehezedik a törvény miatt, mivel Európa legnagyobb gazdasága így is stagnál, és egyre kétségesebbé válik az egykor hatalmas ipari szektorának jövője.

A javaslat Marco Buschmann német szabad demokrata igazságügyi miniszter szerint árt az EU üzleti vonzerejének. 

Olyan megoldásokra van szükségünk, amelyek nem terhelik túl a cégeket, különösen a kis- és középvállalkozásokat, és nem bénítják még több bürokráciával Németországot és Európát a nemzetközi versenyben

– hangsúlyozta.

Siegfried Russwurm - Federation of German Industries
A német iparszövetség szerint a brüsszeli kompromisszum rossz és működésképtelen.
Fotó: AFP

Egyetért vele a BDI is. „Amit most kompromisszumként tálalnak Brüsszelben, az nemcsak rossz, hanem egyszerűen nem működik – figyelmeztetett Siegfried Russwurm, a szövetség elnöke. – Az EU legnagyobb exportőrének kormánya egyszerűen nem fogadhat el ilyesmit” – tette hozzá.

Bár a német tartózkodás nem akadályozza meg a tervezet elfogadását, 

arra ösztönözheti a többi elégedetlen tagállamot, hogy kövesse a példát.

Elégedetlen állam pedig van jócskán, Franciaország vezetésével azt már el is érték, hogy az eredetileg 2022-ben javasolt szabályokat lazítsák a bankok esetében. Diplomáciai források szerint Svédország, Ausztria és Észtország is dönthet úgy, hogy leszavazza a javaslatot, amelyet még az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia.

A viszony egyre feszültebb a német kormányban, a legkisebb német koalíciós párt, az FDP nem először köti meg szociáldemokrata és zöldpárti partnerei kezét. Tavaly februárban megakadályozták, hogy Németország támogassa a robbanómotoros autók 2035-ös betiltását.