Sorra jönnek ki a tavalyi utolsó negyedéves GDP-adatok az unió tagállamaiban, és egyelőre úgy tűnik, nincs egyedül a magyar gazdaság a vártnál rosszabb teljesítményével. A román statisztikai hivatal, az INS közlése szerint 2023 utolsó negyedévében a szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző trimeszterhez viszonyítva 0,4 százalékkal csökkent a román bruttó hazai termék (GDP), ugyanakkor 2022 utolsó három hónapjához képest 1 százalékkal nőtt – írja a Krónika Online.

Romanian,Flag,With,Bucharest,City,Background
Fotó: Creative Lab

Ezzel a román 2023-ban 2 százalékkal nőtt.

A lap rámutat: a növekedés elmarad a derűlátóbb várakozásoktól, ami nem volt előzmény nélküli, miután az év vége felé a legtöbb belföldi és nemzetközi pénzintézet is rontotta a román gazdasági kilátásról szóló korábbi prognózisát.

Legutóbbi jelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a román gazdaság 2,3 százalékos növekedésével számolt 2023-ra, míg a Világbank 1,8 százalékos bővülést vetített előre. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) májusban még a romániai GDP 2,5 százalékos növekedését prognosztizálta, szeptemberi előrejelzésében azonban már csak 1,7 százalékos gyarapodást tartott valószínűnek. Ezzel egy időben az Országos Előrejelzési Bizottság novemberben közzétett jelentésében a korábbi 2,8-ről 2 százalékra módosította a 2023-as gazdasági növekedésre vonatkozó becslését.

A 2023-as költségvetés tervezetének elkészítésekor a bukaresti kormány 2,8 százalékos növekedéssel számolt.

A bukaresti kormány amúgy most is optimistább a pénzintézeteknél. Marcel Ciolacu miniszterelnök az év elején úgy nyilatkozott, hogy 2024-ben 3,5 százalékos gazdasági növekedést vár. 

Eközben az Európai Bizottság várakozásai szerint a tavaly tavaszi becsléstől eltérően 2024-ben a román GDP nem 3,5 százalékkal, hanem csak 3,1 százalékkal bővül. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) – szintén rontva a román gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzésein – a korábban jósolt 3,5 százalék helyett 3,2 százalékos gazdasági növekedésre számít 2024-ben Romániában.