Azoknak, akik fenntartják az „egy Kína elvét”, támogatniuk kellene Kína békés újraegyesítését is – jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter a Münchenben rendezett biztonságpolitikai konferencián. Vang szombaton tartott beszédét követően válaszolt Tajvannal kapcsolatos kérdésekre a konferencia Kína a világban címmel meghirdetett tanácskozásán. Hangsúlyozta: Tajvan mindig is Kína része volt.

GERMANY-MUNICH-SECURITY CONFERENCE-CHINA-WANG YI-SPEECH
Fotó: Xinhua via AFP

A kínai külügyminiszter felidézte, hogy 1943-ban Kína, az Egyesült államok és Nagy-Britannia közösen adta ki a Kairói Nyilatkozatot, amely világosan kimondja, hogy vissza kell szolgáltatni Kínának minden olyan területet, amelyet Japán ellopott, így Tajvant is. Hozzátette, hogy későbbi dokumentumok, így az ENSZ dokumentumai is Kína tartományaként hivatkoznak Tajvanra.

Mint mondta, mindez bizonyítja, hogy Tajvan kérdése teljes mértékben Kína belpolitikai ügye. Kijelentette azt is, hogy Tajvan sosem volt, és sosem lesz független ország.

Úgy fogalmazott, hogy Tajvan a kínai polgárháború óta rendezetlen kérdés, de végül vissza fog térni az anyaállamhoz, és a Tajvani-szoros két oldala biztosan újra fog egyesülni. „Ez 1,4 milliárd kínai elhatározása és történelmi szükségszerűség” – szögezte le.

Közölte, hogy mindenki érdekét szolgálja a stabilitás fenntartása a szoros mentén. Hangsúlyozta egyben, hogy Peking szerint a tajvani függetlenségért küzdő erők próbálják „aláásni a békét és stabilitást” a térségben. Hozzáfűzte, hogy a tajvani függetlenséget annyira lehet összeegyeztetni a szoros menti békével, mint a tüzet a vízzel.

Az egy Kína elvének fenntartása Kína békés újraegyesítésének támogatását, a Tajvani-szoros mentén a béke és biztonság fenntartása pedig Tajvan függetlenségének ellenzését jelenti – fűzte hozzá Vang Ji.

Kína szakadár tartományának tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is kész megvalósítani az újraegyesítést.