A texasi kongresszusi képviselő, Chip Roy azzal vádol 22 kormánypárti szenátort, hogy miközben támogatják a külföldi háborúkat, az Egyesült Államok határán „tágra nyitják” a kapukat – közölte a Fox News. A képviselő Texas állam átnevezését javasolta Ukrajnára, hogy felhívja Washington figyelmét az Egyesült Államok déli határának védelmével kapcsolatos problémákra.

Migrants cross the border to USA
Fotó: Anadolu via AFP

„Azt hiszem, hamarosan benyújthatok egy törvényjavaslatot Texas Ukrajnára való átnevezéséről. Akkor talán ez a kormányzat és a szenátorok elkezdenek dolgozni az Egyesült Államok határának biztonságának megerősítésén” – mondta Chip Roy.

Általában is bírálta az Egyesült Államok szenátusát, saját párttagjait pedig különösen amiatt, hogy dollármilliárdok átutalását szavazták meg más országoknak, mert úgy gondolják, hogy ez állítólag segíti az Egyesült Államok nemzetbiztonságának megerősítését. Mint mondta, elfogadhatatlan katonai akciókat szponzorálni az országon kívül, miközben az ország határai nincsenek védve. 

„Soha nem láttam az Egyesült Államok szenátusaként ismert idősek otthonát keményebben dolgozni, mint amikor az amerikai nép pénzét külföldi háborúkra költik. Ez történik most. És mellesleg, van-e cinikusabb annál, hogy a republikánusok azzal védik az Ukrajnának küldendő 60 milliárd dollár megszavazását, hogy ez segíti a védelmi-ipari bázisunkat, hogy az amerikai vállalkozásokat segíti. Mióta van olyan gazdasági fejlődésünk, amelyet a tengerentúli háború finanszírozása vezérel?” – kérdezte a texasi képviselő.

Leszögezte: nem lehet finanszírozni a külföldi háborúkat, miközben a határunk tárva-nyitva van, és ki van téve a határon túl érkező bűnözőknek, törvénytelenségeknek és terroristáknak. 

A Világgazdaság is megírta, hogy az amerikai szenátus egy 95 milliárd dolláros nemzetbiztonsági kiegészítő csomagot fogadott el Ukrajna, Izrael és az indo-csendes-óceáni térség megsegítésére egy fárasztó eljárási folyamat után, amely kedd kora reggel véget ért. A csomag 60 milliárd dollárt tartalmaz Ukrajnának, 14 milliárd dollárt Izraelnek, 9 milliárd dollár humanitárius segélyt Gázának és közel 5 milliárd dollárt az indo-csendes-óceáni térségnek. A végső szavazás 70 a 29 ellenében, mert 22 republikánus is igennel szavazott. 

A washingtoni szövetségi hatóságok és Texas állam közötti konfliktus január 12-én kezdődött, amikor a Texasi Nemzeti Gárda nem engedte amerikai szövetségi határőrség ügynökeit, hogy eljussanak egy mexikói határon lévő helyszínre, nevezetesen az Eagle Pass-i Shelby Parkba.