Rekordszámú ember próbált meg bejutni az Egyesült Államokba Mexikó felől 2023 decemberében – derül ki a szövetségi határőrizet szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos adataiból.

Migrants' perilous trip past buoys, razor wire to reach TexasMigrants help each other climb over a barbed wire fence into the US from Mexico, in Eagle Pass, Texas, on August 25, 2023. With their two children on their shoulders, Wilfredo and Nataly jump into the Rio Grande from the Mexican shore. The water is up to their waists. They avoid the line of buoys that the state of Texas placed to block their passage and head for the United States. They cross from Piedras Negras, Coahuila state, and seek the opposite bank in Eagle Pass, a city in southern Texas whose governor, Republican Greg Abbott, has militarized the river to contain the entry of migrants. (Photo by SUZANNE CORDEIRO / AFP)
Fotó: AFP

A szövetségi Vám és Határvédelem (Custom and Border Protection – CBP) adatai szerint a 302 034 emberből mintegy 250 ezret a zöldhatáron tartóztattak fel, a többiek egy internetes alkalmazáson keresztül jelentkeztek az amerikai hatóságoknál, hogy be akar jutni az országba.

Az amerikai eljárásrend szerint az érvényes okmányok nélkül érkezőknek joguk van menedékkérelmet benyújtani. A tömeges érkezések miatt a hatóságoknak nincs kapacitásuk arra, hogy a kérelmeket gyorsan feldolgozzák, ezért a legtöbb embert egy egyedi méltányosságot lehetővé tevő szabály alapján beengedik az országba.

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter január elején a texasi határszakaszon arról adott tájékoztatást, hogy a dél felől illegálisan az országba érkezők több mint 85 százalékát a hatóságok regisztráció után elengedik az Egyesült Államokon belül.

Az érkezők legnagyobb számban Texas felől lépnek az Egyesült Államokba, a sok helyütt átjárható Rio Grande folyón keresztül kísérlik meg az átkelést a határon.

Texas állam és a washingtoni szövetségi kormányzat között az elmúlt hetekben mélyülő konfliktus alakult ki, 

miután január 10-én Texas lezárta az egyik legnagyobb nyomásnak kitett határszakaszt Eagle Pass városában a szövetségi határőrök előtt. Texas kormányzójának indoklása szerint a szövetségi határőrizeti hatóság nem védi meg a határt, ezért a texasi Nemzeti Gárda bevonásával kényszerítik ki a határvédelmet. Greg Abbott republikánus kormányzó csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Joe Biden elnök intézkedései példa nélküli invázióhoz vezettek a határon, ami ellen kötelességének tartja fellépni.      

A Biden-kormányzat felszólította Texas államot, hogy ne akadályozza a szövetségi határőrséget feladatának ellátásában, amelyet arra utasított, hogy távolítsa el a szögesdrót akadályt. A szövetségi Legfelsőbb Bíróság ezen a héten úgy döntött, a szövetségi határügynököknek joguk van arra, hogy eltávolítsák a texasi hatóságok által létesített határakadályt.

A bevándorláspolitika szigorításáról december óta intenzív egyeztetések zajlanak a kongresszus demokrata és republikánus tagjai között. Csütörtökön a felsőház, a szenátus tagjai bejelentették, hogy megállapodásra jutottak a határőrizet szigorításáról és a bevándorlási reformokról. Az általuk kidolgozott jogszabály elfogadásához kapcsolódna az Ukrajna további katonai támogatásának fedezetéről szóló jogszabály is. A csütörtökön bejelentett szenátusi törvényjavaslat szerint, 

ha az illegális határátlépések meghaladnak egy bizonyos napi számot – heti átlagban napi ötezret –, akkor a határőrség számára kötelezővé válik az érkezők visszatoloncolása.

A szenátus tagjainak kétpárti kompromisszumával kapcsolatban az alsóház, a képviselőház republikánus elnöke, Mike Johnson azt jelezte, hogy valószínűleg nem fogja megkapni a többséget, mert nem tartalmaz igazi bevándorlási reformot.  

Joe Biden elnök pénteken közleményben üdvözölte a törvényjavaslatot, amelyet minden idők legkeményebb határbiztonsági intézkedésének nevezett, valamint közölte, hogy a végrehajtására kötelezettséget vállal, ha a kongresszus elfogadja.