Nemzetközi gazdaság

Ukrajna régóta várt szignókat kaphat Berlinben és Párizsban

Pénteken megszülethetnek a kétoldalú megállapodások. Ukrajna Nagy-Britannia után Németországgal és Franciaországgal is aláírhatja a szerződét.

Németország és Franciaország várhatóan pénteken aláírja a biztonsági kötelezettségvállalásokról szóló kétoldalú megállapodásokat Ukrajna elnökével. Erre azért most kerülhet sor, mivel ezen a napon látogat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Berlinbe és Párizsba – számolt be róla a Reuters.

German Chancellor Olaf Scholz (2nd R) and Ukraine's President Volodymyr Zelensky (2nd L) pose after signing a bilateral agreement on security commitments and long-term support, as in background are seen Ukraine's foreign minister Dmytro Kuleba (L), German Foreign Minister Annalena Baerbock (C) and German Defence Minister Boris Pistorius (R), at the Chancellery in Berlin on February 16, 2024. Zelensky's key visits to Germany and France comes at a critical time as Ukraine faces mounting pressure on the eastern frontlines because of ammunition shortages and fresh Russian attacks. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
orosz-ukrán háború Volodimir Zelenszkij Ukrajna
Ukrajna és Németország között is megszülethet a biztonsági megállapodás.
Fotó: John Macdougall / AFP

A G7-országok (Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Kanada, Németország, Olaszország) a tavaly júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozón írtak alá egy közös nyilatkozatot, amelyben kötelezettséget vállaltak arra, hogy Ukrajnával hosszú távú biztonsági kötelezettségvállalásokat és megállapodásokat kötnek, amelyekről kétoldalúan fognak megállapodni Kijevvel.

Ezekben a megállapodásokban a felek többek között kötelezettséget vállalnak a katonai és biztonsági segélyek nyújtására, az ukrán védelmi ipar fejlesztésének támogatására, az ukrán katonák kiképzésére, a hírszerzési információk megosztására, illetve a kibervédelem támogatására is.

Kijev szerint a megállapodásoknak fontos és konkrét biztonsági kötelezettségvállalásokat kell tartalmazniuk, ugyanakkor ezek megléte semmilyen formában nem helyettesíti az ország legfontosabb stratégiai célját, a NATO-csatlakozást. Ez azért különösen fontos, mert a NATO alapszerződésének ötödik cikkelye értelmében amennyiben a 31 tagország bármelyikét külső támadás éri, azt az összes tag ellen indított támadásnak tekintik.

Vannak olyan spekulációk, melyek szerint elegendő ilyen megállapodásokat kötünk, és akkor nincs szükségünk a tagságra. Ez nem igaz, Ukrajnának szüksége van a NATO-csatlakozásra

– hangsúlyozta Igok Zsovkva, az ukrán elnök külügyi tanácsadója.

Nagy-Britannia januárban már aláírt egy ilyen megállapodást Ukrajnával. A németekkel és franciákkal történő megállapodások után a következő körben várhatóan Dániával, Hollandiával, Lengyelországgal és Romániával tárgyal Kijev. 

Ukrajna azt várja ezekről a tárgyalásokról, hogy részletesebb és átgondoltabb szerződések szülessenek, mint az 1994-es budapesti memorandumon. A harminc évvel ezelőtti szerződés értelmében Nagy-Britannia, Oroszország és az Egyesült Államok biztonsági biztosítékokat nyújtottak Ukrajnának cserébe azért, hogy az ország lemondjon a nukleáris fegyverekről.

Zsovkva szerint nem kell sietni az egyezségek megkötésével.

Nincs szükség a tíz vagy tizenöt megállapodás megkötésére egy héten belül. Inkább azt szeretném, ha ugyanez a tíz vagy tizenöt megállapodás mélyen átgondolt, jól megtárgyalt és az Ukrajnának nyújtott hosszú távú támogatás konkrétumait tartalmazó megállapodás lenne

– mondta a külügyi tanácsadó.

Hatalmas összegeket emészthet fel Ukrajna aknamentesítése

Mintegy húsz ország vállalta, hogy aknamentesítik Ukrajnát, mellyel kapcsolatban Kijev úgy nyilatkozott, hogy nem kevesebb mint 400 millió dollárba kerül.

 

 

Ukrajna orosz-ukrán háború megállapodás Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek