India gazdaságának 8 százalékos növekedését az elmúlt negyedévben nem csupán egyszeri tényezők vezérelték – jelentette ki a kormány gazdasági főtanácsadója.

India gazdasági főtanácsadója szerint az ország gazdasága lendületben van, 
Labourers work on an under construction portion of the Coastal Road expressway along the Arabian Sea coastline of Mumbai on December 29, 2023. (Photo by INDRANIL MUKHERJEE / AFP)
India gazdasági főtanácsadója szerint az ország gazdasága lendületben van.
Fotó: AFP

A bruttó hazai termék (GDP) meglepő, 8,4 százalékos emelkedése nagyrészt a támogatásokhoz kapcsolódó bázishatásoknak tudható be, amelyek növelték a nettó közvetett kategóriáját – mondta Anantha Nageswaran gazdasági főtanácsadó egy csütörtöki interjúban. Szerinte az előző két negyedév mintegy 8 százalékos növekedése valamint más indexek „arra mutatnak, hogy ez nem csupán a közvetett adókból fakadó egyszeri emelkedésnek köszönhető". 

Mögöttes és belső lendülete is van a gazdaságnak.

A csupán néhány héttel a választások előtt közzétett GDP-adatok mögött több közgazdász az aktivitás csökkenését látja. Kiemelték a bruttó hozzáadott érték mutatóját, ami nem tartalmazza a nettó közvetett adókat, így az reálisabb képet mutat a gazdaságról. Eszerint a lendület 6,5 százalékra lassult az utolsó negyedévben.

Az indiai GDP alakulása 2021-től
 

A kormány az elmúlt évtizedben a fizikai és digitális infrastruktúra kiépítésére összpontosított, ami lehetőséget nyújt a gazdaság hosszabb ideig tartó, magas növekedésére. 

India optimális GDP-növekedési üteme 7 százalék, a kívánatos pedig 8 százalék. A gyorsabb növekedés eléréséhez több gazdasági reformra van szükség 

– magyarázta Nageswaran.

A tanácsadó úgy gondolja, hogy a kormány hivatalos, 7,6 százalékos GDP-növekedési előrejelzése a márciusban végződő pénzügyi év egészére valószínűleg túl konzervatív. Ezt azzal magyarázta, hogy 2024 első negyedévére 5,9 százalékos növekedéssel számoltak, ami „irreálisan” alacsony.

Hasonlóan vélekedik Shaktikanta Das jegybankelnök is, aki szerint a növekedés valószínűleg megközelíti a 8 százalékot ebben a pénzügyi évben.

Narendra Modi miniszterelnök kormánya az elmúlt három évben megduplázta infrastrukturális kiadásait, és a következő pénzügyi évben mintegy 11 ezer milliárd rúpiát különített el erre – írta meg a Bloomberg.

Az indiai gazdaság veszi át Kína régi növekedési tempóját

A Goldman Sachs nagy potenciált lát a másik ázsiai óriásban.