A legnagyobb brit kiskereskedelmi lánc, a Tesco április elsejétől 9,1 százalékkal megnöveli a szigetországbeli dolgozóinak a fizetését. Az USDAW szakszervezettel kötött megegyezés értelmében az órabér a jelenlegi 11,02 fontról (5097 forintról) 12,02 fontra (5560 forintra) nő, vagyis meghaladja az országos minimálbért, amelyet 9,8 százalékkal 11,44 fontra (5300 forintra) emeltek.

tesco
Fotó: Shutterstock

A vállalat történetének eddigi legnagyobb arányú béremelése 300 millió fontba kerül a Tescónak. (Egy font 462,5 forint.)

A vállalat honlapja szerint a Tesco azon kevés szupermarketlánc egyike, amelyiknél működik független szakszervezet, és egyeztet azzal a béremelésekről. 

A cég emellett hat hétre növelte a fizetett apasági szabadságot, valamint a megbetegedett dolgozói számára 18 hétre a táppénzjogosultságot. Az alkalmazottak a korábbi évi 1500 fontos határ helyett ezentúl maximum kétezer fontos összegig vásárolhatnak 15 százalékos kedvezménnyel a Tesco boltjaiban, és ezt a kedvezményt más háztartásban élő családtagjukra is átruházhatják.                           

Daniel Adams, a szakszervezet vezetője szerint a megállapodás az inflációt meghaladó béremelést és a legmagasabb kezdő fizetést jelenti az alkalmazottak számára az összes kiskereskedelmi lánc között.  

A brit Tesco egy évvel ezelőtt 7 százalékkal emelte meg a bolti dolgozók bérét az óránként 10,3 fontról.