A kínai hivatalos adatok szerint tavaly több mint 96 millió tonna szójababot importáltak Brazíliából és az Egyesült Államokból, a világ legnagyobb exportőreitől – írja a Bloomberg.  Ugyanakkor a két exportőr szerint több mint 101 tonna hagyta el a kikötőiket. 

Harvesting of soybean field with combine.
Brutális mennyiséget importál Kína
Fotó: Shutterstock


Nincs új a nap alatt

A kínai gazdasági adatok minőségével kapcsolatos aggodalmak nem új keletűek. Ugyanakkor most, amikor az ország problémával néz szembe, fókuszba kerültek. 
Kína a világszerte forgalmazott szójabab több mint 60 százalékának felvásárlásáért felelős, miután tehát ekkora fogyasztóról van szó, a pontos mennyiség ismerete létfontosságú a termelőknek.

Körülbelül egy éve gondok vannak a szójabab vámkezelésével, míg korábban csak a rakományok egy részét kellett többszörösen ellenőrizni, mára szinte minden rakománynál előfordulnak visszásságok, ami késéseket okoz

– mondta Darin Friedrichs , a kínai mezőgazdasággal foglalkozó Sitonia Consulting társalapítója és piackutatási igazgatója.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 3,7 millió tonnával megemelte a 2022–23-as gazdasági évre vonatkozó kínai szójababimportra vonatkozó előrejelzését, és 3 millió tonnával 105 millió tonnára kellett emelnie a mostani gazdasági évre vonatkozó kínai importra vonatkozó becsléseit. A legtöbb országban, így Kínában is, az USDA a gazdasági évet 12 hónapos időszakként határozza meg, amely októbertől kezdődik.

Az adathamisítással kapcsolatban a vámhivatal szóvivője korábban azt mondta, hogy ugyan elméletileg a kínai adatok és az exportőrök adatai egymás tükörképei, mégis vannak különböző okok – például a reexport –, ami miatt nem teljesen konzisztensek.

A hónap elején vizsgálta felül az adatokat Kína, ekkor csökkentették az eredetileg kiszámolt mennyiséget. 

Az ázsiai óriás arról számolt be, hogy  2023. január-februárban 16 millió tonnát vásárolt 10,8 milliárd dollárért, de később csökkentették, és a friss adatok szerint  14,3 millió tonnát vásároltak 9,6 milliárd dollárért. A vámhivatal szóvivője, Wang Lingjun ezt azzal magyarázta, hogy az adatok felülvizsgálatával pontosítani szeretnék a vásárolt mennyiséget. Az újraszámolás minden országban – így az Egyesült Államokban is – bevett gyakorlat. Időnként „meglehetősen nagy lehet” a különbség a statisztikák frissítése után.