Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke szerint a jobboldali szélsőségesek veszélyeztetik Németország jólétét, az eurózónából való kilépés pedig „gazdasági katasztrófát jelentene mindannyiunk számára” –mondta a Funke médiacsoportnak adott, szombaton megjelent interjújában.

19 April 2021, Hessen, Frankfurt/Main: A signpost with the words "Deutsche Bundesbank" stands outside the main gate of the Bundesbank's headquarters in Frankfurt am Main. The Corona lockdown and the expiry of the VAT cut at the turn of the year have slowed down the German economy in the first quarter of 2021, according to the Bundesbank. The central bank published its latest monthly report on April 19. Photo: Arne Dedert/dpa
Fotó: Arne Dedert / Getty Images

„Mindenkit arra kérek, hogy ne vegye félvállról a jobboldali szélsőségek veszélyét” – mondta, hozzátéve, hogy a radikális eszmék elriasztják a külföldről Németországba érkező befektetőket és a szakképzett munkaerőt.

Nagel óva intett attól is, hogy Németország kilépjen a monetáris unióból vagy az Európai Unióból, amelyeket „jólétünk sarokköveinek” nevezett.

Anélkül, hogy el akarná bagatellizálni az ország kihívásait, Nagel rámutatott, hogy Németország munkaerőpiaca stabil maradt, és csaknem teljes a foglalkoztatottság.