Nemzetközi gazdaság

Egyre jobban belebonyolódik az orosz-ukrán háborúba Európa: tízezrével képzik ki az ukrán katonákat a kontinensen

A nyár végéig előreláthatólag hatvanezer ukrán katonát képeznek ki az EU-tagállamok az unió katonai segítségnyújtási missziója keretében.

Idén nyár végéig 60 ezer ukrán katona vesz részt kiképzésen az EU-tagállamok területén az EU katonai segítségnyújtási missziója keretében – számolt be az Ukrinform az közleményére hivatkozva, írja a kárpátaljai kiszo.net.

A Ukrainian serviceman stands guard checking for Russian drones in the sky as a soldier in a tractor digs a trench system in the Zaporizhzhia region, on January 30, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. After Kyiv's counter-offensive failed to punch through Russian lines last year, Kyiv has switched to the defensive -- building up its own lines of protection to thwart a possible Russian offensive. No side has made a significant territorial gain in more than a year, but fighting has remained intense. For Ukraine, building trenches marks a radical change in approach. The stronger each side's defensive positions become, the greater the risk is that the front lines stay static and the conflict turns frozen. That would complicate Kyiv's objective of liberating the approximately 20 percent of its territory under Russian control. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Fotó: AFP

Közölték, hogy az EU és tagállamai eddig több mint 28 milliárd euró értékű katonai segélyt adtak át Ukrajnának, emellett

továbbra is kielégítik Ukrajna sürgető katonai és védelmi szükségleteit, beleértve a sürgős lőszer- és rakétaszállítást.

„Az Ukrajna iránti elkötelezettségünk továbbra is megingathatatlan. Európa határozott támogatásukban, legyen az politikai, pénzügyi, gazdasági, humanitárius, katonai vagy diplomáciai” – olvasható a közleményben.

Ukrajnában több mint ötven ország önkéntesei tevékenykednek

Csütörtökön azt közölte az ukrán katonai hírszerzés, hogy több mint ötven ország önkéntesei szolgálnak az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főosztálya alá rendelt nemzetközi légióban. „A légiósok az Ukrajna ellen két éve indított teljes körű orosz invázió kezdete után siettek az ukránok segítségére, hogy mielőbb harcba szálljanak a terrorista Oroszország csapatai ellen” – írta a hírszerzés.

Kiemelte, hogy az egység soraiban tapasztalt harcosok, különleges hadműveleti erők és más katonai alakulatok veteránjai vannak 

az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Ausztráliából, Dániából és más európai, ázsiai, afrikai és dél-amerikai országokból.

A légió katonái részt vettek az orosz megszállókkal szembeni ellenállás összes forró pontján, és folytatják a bátor harcot az ellenség ellen Kijev védelmében, valamint a harkivi, a mikolajivi, a herszoni, a zaporizzsjai és a donyecki régióban. „Erősítjük katonai testvériségünket, és folytatjuk a harcot a jó győzelméért a gonosz felett” – írta a hírszerzés.

 

ukrajna háború orosz-ukrán háború EU
Kapcsolódó cikkek