A kínai ipari termelés január-februárban éves szinten 7 százalékkal nőtt a tavaly decemberi 6,8 százalékos bővülés után, amivel meghaladta az 5 százalékos piaci előrejelzéseket. Ez két éve a legnagyobb mértékű emelkedésnek számít. A feldolgozóipari szektor termelése 7,7 százalékkal növekedett a decemberi 7,1 százalékkal szemben, míg a közüzemi szolgáltatások 7,9 százalékkal bővültek. 

A Hardware Manufacturing Company in HandanWorkers are producing drill tail wire products for export overseas in a digital intelligent production workshop at a hardware manufacturing company in Handan, North China's Hebei province, on March 12, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A bányászati termelés 2,3 százalékra lassult a decemberi 4,7 százalékról. Ágazati bontásban a számítástechnika és hírközlés termelése 14,6 százalékkal nőtt éves bázison január-februárban, szemben a decemberi 9,6 százalékkal, míg a textilipar termelése 6,6 százalékkal emelkedett a decemberi 2,1 százalék után. A gépkocsigyártás 9,8 százalékkal bővült, míg havi szinten 0,56 százalékos volt a bővülés.

A tavalyi év egészében 4,6 százalékkal nőtt a kínai ipari termelés.

A január-februári periódussal a kiskereskedelmi forgalom 5,5 százalékkal gyorsult éves összevetésben. A kommunikációs berendezések terén 16,2 százalékkos volt a növekedés a decemberi  11 százalék után, az autók értékesítése 8,7 százalékkal bővült. A háztartási gépek eladásai 5,7 százalékkal nőttek a decemberi 0,1 százalékos éves csökkenés után. 

Az építőanyagok értékesítése 2,1 százalékkal emelkedett. A munkanélküliségi ráta a városias területeken tavaly július óta a legmagasabbra, 5,3 százalékra emelkedett a decemberi 5,1 százalékról. A kormány 2024-re 5,5 százalék körüli munkanélküliségi rátát tűzött ki célul. Tavaly 5,2 százalékra csökkent az éves munkanélküliségi ráta a 2022-es 5,6 százalékról.

A kínai statisztikai hivatal a holdújév január és február közötti időbeni eltolódása miatti bázistorzulások kiegyenlítésére kezeli egységes periódusként az év első két hónapját.

Jócskán lerövidíti Európába tartó útját a kínai vonat

Új nemzetközi tehervonat-útvonal indul Harbinból, az északkelet-kínai Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartomány fővárosából a hollandiai Tilburgba. Az út mintegy tízezer kilométer hosszú, de sokkal rövidebb lesz, mintha hajó vinné az árut. Ez az első olyan tehervonat Kína és Európa között, amely a határmenti tartomány és egy hollandiai város között közlekedik.