Ez a döntés az egész világpiacot megrázza majd: bizottságot küld az Ázsia lítiumfővárosaként ismert déli Jicsunba a kínai kormány, hogy kivizsgálja az állítólag ott folyó illegális lítiumbányászatot - jelentette névtelen forrásaira hivatkozva a kínai Yicai médiacsoport, amelynek a hírét átvette a Reuters.

Import lítium, vámnál, kína
Lithium Carbonate Import In Shanghai
SHANGHAI, CHINA - JUNE 06: A customs officer inspects imported lithium carbonate at Longwu Branch Terminal of Shanghai İnternational Port (Group) Co., Ltd. (SIPG) on June 6, 2022 in Shanghai, China. (Photo by Shen Chunchen/VCG via Getty Images)
Fotó: VCG / Getty Images

A hírt megelőzően Jicsun helyi önkormányzata már bejelentette, hogy le kívánnak csapni a lítiumion akkumulátor iparra, közelebbről az engedély nélküli és környezetszennyező bányászatra.

Jicsun 5,4 millió lakosú, tehát kínai méretekben nem számít óriásnak, de a régiónak óriási fontosságot ad az itt folyó lítiumbányászat, tekintettel arra is, hogy az e-autók gyártása - amelyeknek akkumulátoraihoz nélkülözhetetetlen alapanyag a lítium - hatalmas fellendülésben van Kínában, és az egész világon meredeken nő rá a kereslet.

Jicsun lítium-oxid tartalékát 1,1 millió tonnára becsülik, és a világ kitermelésének több mint egytizede, 12 százaléka származik innen a Souht China Morning Post lap szerint. A vizsgálat miatt a termelést le is állítják, egy elemző szerint - aki név nélkül nyilatkozott a Yivainak - feltehetően egy hónap körüli időre.

Jicsunban jelenleg havonta 10-12 ezer tonna lítium-karbonátot termelnek ki havonta. 

Ha a termelést egy hónapra leállítják, a világpiac mintegy 10 százaléka lesz érintett

- mondta az elemző. Később fog kiderülni, Kínán kívül az innen származó lítium mely vásárlóit érintheti másoknál érzékenyebben a lépés. Németországban egyre többet emlegetett téma az ipar erőteljes függése a Kína ellenőrizte nyersanyagoktól, többek közt a lítiumtól.

Az utóbbi hónapokban egyébként a lítium ára nagyot szakadt a világpiacon a gyengülő kereslet miatt. A Goldman Sachs elemzése szerint a kínai autóipar kereslete kevesebb, mint felére esett az elmúlt néhány hónapban, és a múlt évi csúcshoz képest Kínában több mint 30 százalékkal esett a líium ára - írta a Bloomberg. A kisebb kínálat akár jótékony hatással is lehet az árakra. 

A jicsuni termelés felfutása hatalmas adóbevételt hozott a helyi kormányzatnak, de problémák is felmerültek, mint a túlbányászat és az alacsony szabályozottság. Mindezek környezetvédelmi bajokhoz is vezettek, mint a helyi vízforrások megmérgeződése a tallium nevű fémmel. 

Sok kínai vállalatoi konglomerátum rendelkezik érdekeltségekkel Jicsunban, többek közt a CATL, amelyet Magyarországon, Debrecennél tervezett hatalmas beruházásáról ismerhetünk.

Tavaly decemberben a város lítiumiparának több vállalata kényszerült szünetet tartani, akkor azért, mert a helyi kormányzat a lakosságot is ellátó egyik folyó vízminőségét vizsgálta.