Alulmúlta a várakozásokat az eurózóna és az ipari termelése januárban, mely tíz hónapja a legnagyobb mértékben csökkent az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése szerint.

Az év első hónapjában 3,2 százalékkal csökkent az ipari termelés az eurózónában, ami tavaly márciusa óta a legnagyobb csökkenés, míg az unió egészében a havi visszaesés 2,1 százalék volt a decemberi, mind a két régió területet nézve 1,6 százalékos növekedés után. Ez még a piacok által várt 1,8 százalékos zsugorodásnál is rosszabb érték.

Two,Men,Having,A,Meeting,At,A,Machine,In,Factory
Fotó: Shutterstock

A visszaesés hátterében a tőkejavak termelésének zuhanása áll, ami 14,5 százalékot esett az eurózónában és 12,8 százalékot az EU egészében az előző hónaphoz képest. 

A termeléscsökkenés mértéke éves szinten pedig az euróövezetben 12,1, a teljes unióban 10,1 százalék volt.

Írországban jegyezték fel a legnagyobb havi csökkenést januárban, ahol 29 százalékkal maradt el a termelés az előző havitól, míg Máltán 9,4 százalék, Észtországban 6,6 százalék volt a zsugorodás mértéke. A legnagyobb mértékben Lengyelországban nőtt az ipari termelés januárban az előző havihoz képest, 13,3 százalékkal, Szlovéniában 10,6 százalékkal és Litvániában 7,2 százalékkal. Mindössze 8 tagállamban nem csökkent havi szinten az ipari termelés januárban.

 

A januári ipari termelés az euróövezetben 6,7 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától, az EU-ban pedig 5,7 százalékkal. Decemberben még éves szinten 0,2 százalékos növekedés volt tapasztalható az eurózónában, míg a piaci várakozások 2,9 százalékos csökkenésről szóltak.

Egy év alatt a legnagyobb mértékben Írországban csökkent az ipari termelés januárban, 34,1 százalékkal, Észtországban 8,6 százalékkal és Bulgáriában 7,6 százalékkal. A legnagyobb éves növekedést Szlovéniában regisztrálták, 12,2 százalékost, Görögországban 10,5 százalékost és Dániában 5,3 százalékost.