A nehéz gazdasági helyzet ellenére a Lego csoport a várakozásokat meghaladó eredményeket ért el 2023-ban. Az árbevétele 65,9 milliárd dán korona lett (majdnem 3500 milliárd forint), ami éves szinten 2 százalékos növekedés.

Milan,,Italy,-,November,22:,Detail,Of,Lego,Building,Bricks
A beruházások éve volt 2023 a Lego Groupnál: sosem látott mennyiségű legószettet dobtak piacra.
Fotó: Shutterstock

A vállalat üzemi eredménye 17,1 milliárd dán korona lett a tavalyi évben, ami visszaesés a 2022-es 17,9 milliárdhoz képest. A Lego Group vezérigazgatója, Niels B. Christiansen ezt azzal magyarázta, hogy az év első felében felgyorsították a beruházásokat. Itt külön kiemelte a környezetvédelmi kezdeményezéseket, amelyekre a vállalat 60 százalékkal többet költött, mint egy évvel korábban. Kiemelte a devizaárfolyamok változásának negatív hatását is, és elmondta, hogy az árfolyamhatások nélküli nyereségük 3 százalékkal nőtt.

Hozzátette, hogy 

a második fél évben az üzemi eredmény már 7 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest. 

Arról is beszélt, hogy az alaptevékenységből származó cash-flow 1 százalékkal, 15,4 milliárd dán koronára nőtt.

A vezérigazgató elmondta, hogy a nettó nyereség 13,1 milliárd dán korona volt 2023-ban, szemben a 2022-es 13,8 milliárd koronával.

Elégedettek vagyunk a teljesítményünkkel, tekintettel arra, hogy 2023-ban az elmúlt több mint 15 évben nem látott, negatív hangulat uralkodott a játékpiacon. Ennek ellenére folytatni tudtuk a három éve tartó növekedést, sőt, 2023 utolsó negyedévében erőteljes lendületet vettünk

– mondta Niels B. Christiansen egy online sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a jelenlegi piaci körülmények ellenére a Lego folytatja a beruházásokat, különös tekintettel a digitalizációra, a fenntarthatóságra és a kiskereskedelmi kezdeményezésekre.

Ezek a jelenleg kapható legdrágább legószettek

A legó egy generációkon átívelő jelenség, amellyel kicsik és nagyok egyaránt szeretnek játszani. Azonban a legdrágább legószetteket nem feltétlenül játékra gyártják, sokkal inkább számítanak műalkotásoknak. Itt van a jelenleg kapható öt legértékesebb legókészlet.

 

A Lego nagy mértékben bővítette a termék portfolióját 2023-ban

A Lego 2023-ban az eddigi legszélesebb termékkínálattal rendelkezett. Összesen 780 terméket kínált, ennek fele új termék volt. A portfólióval igyekeztek lefedni minden érdeklődési kört és korosztályt.

A vezérigazgató külön kiemelte az együttműködésüket az Epic Gamesszel, ami segített nagyobb átjárhatóságot kiépíteni a digitális térrel. Ennek a partnerségnek a révén jött létre a Fortnite-széria. Emellett a Dreamzzz termékeket is bemutatták 2023 második felében, amelyektől különösen sokat várnak.

Niels B. Christiansen hozzátette, hogy a legjobban fogyó legókészletek a Star Wars- a Harry Potter-szettek mellett a Lego Icons-, a City- és a Technic-dobozok voltak.

Gombamód szaporodnak a Lego Store-ok

A tavalyi befektetések közé tartozik a kiskereskedelem bővítése. Ennek keretében 147 új Lego-üzletet nyitottak tavaly, így már világszerte 1031 fizikai boltban tudják fogadni a vásárlókat. Emellett elindult a Lego Insiders tagsági program, amellyel különböző kedvezményekben részesülhetnek az ügyfelek.