A Deutsche Bahn és a Lufthansa, Németország legnagyobb vasút- és légitársaságának dolgozói csütörtökön újabb sztrájkhullámot indítottak el, miután a hónapok óta tartó tárgyalások ellenére még mindig nem kaptak választ a követeléseikre – írta a Deutsche Welle.

sztrájk
A Deutshce Bahn dolgozói péntekig sztrájkolnak, ami országszerte fennakadásokat okozhat. Fotó: AFP

Csütörtök reggel több millió utazónak kellett alternatív útvonalat keresnie, mivel Németország vasúti és légi közlekedési rendszerét párhuzamos közlekedési sztrájkok bénították meg.

Mekkora hatásuk lesz a sztrájkoknak?

A Deutsche Bahn mozdonyvezetői 35 órás sztrájkot hirdettek országszerte, amely egybeesik a Lufthansa földi személyzetének kétnapos sztrájkjával.

A vasúttársaság közleménye szerint csütörtökön és pénteken „jelentős fennakadásokra” számítanak, a normál menetrendekhez pedig csak szombaton fognak visszatérni.

Eközben a nemzeti légitársaság szerint az eredetileg tervezett járatoknak mindössze 10-20 százaléka fog repülni a hét végéig, a frankfurti és a hamburgi repülőtereken pedig teljes leállásra kell számítani, mivel itt a biztonsági személyzet is egynapos munkabeszüntetést tart csütörtökön.

Mit követelnek a sztrájkoló dolgozók?

A Német Mozdonyvezetők Szakszervezete (GDL) közölte, hogy a Deutsche Bahn alkalmazottainak teljes bérkompenzációja mellett az a céljuk, hogy a dolgozók heti munkaidejét 38 óráról 35 órára csökkentse a vállalat.

sztrájk
A Lufthansa földi személyzete kétnapos sztrájkot indított csütörtökön. Fotó: AFP

Ez már az ötödik sztrájk a hónapok óta tartó bérvitában, a szakszervezet múlt csütörtökön szakította meg a tárgyalások legutóbbi fordulóját, miután négy héten keresztül nem tudtak megegyezni a közvetítőkkel.

A GDL arra is figyelmeztetett, hogy a jövőben a sztrájkokat az eddigi 48 órás előzetes értesítés nélkül fogják elindítani, ha a Deutsche Bahn nem fogadja el a követeléseiket.

Eközben a Lufthansánál a Verdi szakszervezet – amely a légitársaság mintegy 25 ezer földi alkalmazottját képviseli – 12,5 százalékos béremelést vagy legalább havi 500 eurós kiegészítő fizetést követel. A szakszervezet emellett 3000 eurós csoportos inflációs prémiumot is szeretne.

A Lufthansa eddig 10 százalékos fizetésemelést ajánlott, az inflációs kompenzációs bónuszt pedig 28 hónap alatt fizetnék ki.

Turistarohamra készülnek Európa vezető légitársaságai

Európa három legnagyobb légi közlekedési csoportja egybehangzóan az utasforgalom idei tíz százalék alatti bővülésére számít. A Lufthansa, az Air France-KLM és az IAG dolgát bérsztrájkok, geopolitikai konfliktusok és kapacitáshiány nehezíti az idén is. A jegyárakat is az erősödő kereslethez igazítják.