Összeomlottak a tárgyalások a Deutsche Bahn (DB) és a mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) között, így Németország újabb vasutassztrájkra készülhet hamarosan. Az állami vasúttársaság a szóvivője szerint „messzemenő kompromisszumokat” kötött, de a GDL „dogmatikusan ragaszkodik a 35 órás munkahéthez változatlan bér mellett”.

FILED - 29 January 2024, Bremen: Passengers stand on a track at Bremen Central Station. The wage negotiations between Deutsche Bahn and the German Train Drivers' Union (GDL) have failed again, according to the company. The union broke off the talks on Thursday, the railroad announced. The "Bild" newspaper had previously reported. Photo: Sina Schuldt/dpa (Photo by Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A szakszervezet hétfőn jelenti be, mik a tervei.
Fotó: Sina Schuldt / DPA / AFP

Martin Seiler, a DB humánpolitikai igazgatója szerint a vállalat „hajlandó olyan lépéseket tenni a munkaidő csökkentése érdekében, amelyek messze túlmutatnak korábbi ajánlatunkon”, de a szakszervezet „az elmúlt négy hétben egyetlen millimétert sem volt hajlandó elmozdulni”, számolt be a Deutsche Welle internetes kiadása.

A GDL képviselői azonban azzal vádolták a vasúttársaságot, „kiszivárogtatta” a tárgyalások bizalmas részleteit a sajtónak, és felállt a tárgyalóasztaltól. A Bild című bulvárlap valóban közölt részleteket, amelyek a szakszervezet szerint csakis a munkaadó forrásaitól származhattak, mivel a GDL „évek óta” nem állt szóba az újsággal annak „tendenciózus és vádaskodó” tudósításai miatt.

A szakszervezet magukról a zárt ajtók mögött tartott egyeztetésekről nem közölt semmit, de bejelentette, hogy hétfőn sajtótájékoztatót tart. 

Valószínűleg ezen jelentik be majd a következő sztrájk időpontját.

01 March 2024, Brandenburg, Potsdam: Occasional buses depart from Potsdam main station. On Friday, a nationwide PNV warning strike will take place by Verdi in cooperation with Fridays for Future under the motto #Wirfahrenzusammen. Photo: Georg Moritz/dpa (Photo by Georg Moritz / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Több tartományban leállt két napra a tömegközlekedés.
Fotó: Georg Moritz / DPA / AFP

A GDL az egyeztetések újraindulása miatt a tervezettnél korábban befejezte az előző sztrájkot, amely súlyos károkat okozott Európa egyébként gyengélkedő legnagyobb gazdaságának.

A munkabeszüntetések gyakorlatilag mindennapossá váltak Németországban, csütörtökön és pénteken egy másik szakszervezet, 

a Verdi szervezett tömegközlekedési sztrájkot több szövetségi államban.

A DPA tudósítása szerint leálltak a buszok, villamosok és a metró Berlin, Hamburg, Alsó-Szászország, Szász-Anhalt, Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-vidék-Pfalz és Türingia tartományban. A szakszervezet az új kollektív szerződésekkel kapcsolatos követeléseit nyomatékosítja a figyelmeztető sztrájkkal, jobb munkakörülményeket próbál kicsikarni.