Ukrajna felkészült rá, hogy elfogadjon korlátozásokat az Európai Unióval való kereskedelmében annak érdekében, hogy véget vessen a politikai vitának Lengyelországgal. Egyúttal azonban szeretné elérni, hogy Brüsszel tiltsa be a Fehéroroszországon és a balti államokon keresztül érkező orosz agrárimportot.

Tarasz Kacska szerint Moszkva szítja a lengyel gazdák tiltakozásait.
Fotó: AFP

Erről Tarasz Kacska kereskedelmi miniszter beszélt a Financial Timesnak adott interjúban, hangsúlyozta azonban, hogy konkrétan a búzát illetően nem Ukrajna okozza a gondot a lengyel gazdáknak, hanem Oroszország.

Az EU az invázió kezdetén, még 2022-ben feloldotta az ukrán agrárimportra vonatkozó vámokat és kvótákat, ez azonban gyorsan elégedetlenséget váltott ki Lengyelországban és a szomszédos államokban, és az elmúlt hónapokban már Európa-szerte tiltakoztak a termelők az olcsó, köztük ukrán miatt.

A folytatódó tiltakozások nehéz helyzetbe hozták Donald Tusk lengyel kormányfőt, és az Európai Bizottság is olyan javaslaton dolgozik, amely lehetőséget adna a tagállamoknak a korlátozásokra, és „vészféket” vezetne be bizonyos termékek behozatala esetén. Ezek júniusban lépnének életbe, és Kijev támogatja őket.

Olyan megoldást kell találnunk, amely hatékonyan védi a lengyel és az európai piacot az egyenlőtlen versenytől

– hangsúlyozta hét eleji litvániai látogatásán Tusk.

A lengyel kormányfő egyetért a kijevi kereskedelmi miniszterrel abban, hogy be kell tiltani az orosz és fehérorosz agrárimportot, és ezt Litvánia is támogatja. Lettország ezt már megtette, de Tusk szerint hatékonyabb lenne az egész blokkra vonatkozó tilalom.

Ukrainian grains spilled out from the train in Poland near Ukraine borderBYDGOSZCZ, POLAND - FEBRUARY 25: Piles of corn lying on the ground near train cars in the village of Kotomierz, Kuyavian-Pomeranian region, Poland on February 25, 2024. Eight wagons of a freight train containing corn, coming from Ukraine according to Kyiv, were opened and their contents dumped on a railway track in Poland. Stringer / Anadolu (Photo by STRINGER / ANADOLU / Anadolu via AFP)
A lengyel gazdák kiborítottak egy vonatrakomány ukrán kukoricát.
Fotó: AFP

Ezt azonban nehéz lenne elérni, mivel több tagállam is ellenzi, mert attól tart, hogy ezzel destabilizálnák a világpiacot és súlyosbítanák a gazdasági és szociális válságokat a fejlődő országokban. Érdekes, hogy 

az EU-ba irányuló orosz búzaexport több mint 50 százalékkal, 1,5 millió tonnára nőtt 2022 és 2023 között.

Kacska azzal vádolja Moszkvát, hogy szítja a lengyel tiltakozásokat, és ez a véleménye Valdis Dombrovskisnak, az EU kereskedelmi biztosának is. A kijevi tárcavezető szerint egyértelműen Moszkva áll a múlt havi akció mögött, amikor a dühös lengyel gazdák megtámadtak egy ukrán gabonát szállító vonatot, feldöntötték és kiborították az árut.

Az oroszok „részt vesznek olyan vandalizmusban vagy szabotázscselekményekben, amelyek általában véve ellenségesnek tekinthetők Ukrajnával szemben” – mondta.

Az uniós „vészfék” a csirkére, tojásra és cukorra vonatkozna, és Kacska elismerte, hogy az ukrán cukortermelés hétezerről ötszázezer tonnára ugrott 2022 és 2023 között. 

Mindenkit megrémiszthet, hogy ez milyen gyorsan történt

– ismerte el.

Sugar,In,A,Warehouse.,Bags,Of,Sugar.,Large,Food,Warehouse
Többszörösére ugrott a háború kezdete óta az ukrán cukortermelés.
Fotó: Nataliia Zhekova

Kijev a közelmúltban abba is beleegyezett, hogy 

a feszültségek enyhítése érdekében a kukoricaexportot a Fekete-tengeren keresztül Olaszországba és Spanyolországba irányítsa át

 ahelyett, hogy szárazföldön szállítja a szomszédos országokon át.

„Önként leállítottuk a kukorica exportjának engedélyezését mind az öt szomszédos uniós tagállamba. Ennek ellenére újabb rekordot jelentő 15 millió tonna kukoricát exportáltunk a 2023-as naptári évben. Tehát nagy a kereslet más államokban. Ukrajna kitöltötte az uniós termelésben keletkezett hiányokat” – mondta Kacska.

Ukrán és lengyel tisztviselők jövő hétfőn találkoznak ismét, hogy a hónap végéig rendezzék vitájukat.