Az Európai Bizottság keresi annak a módját, hogy megkönnyítse a keleti uniós tagállamok számára az ukrán mezőgazdasági termékek importjának korlátozását, miközben egy évvel, 2025 júniusáig meghosszabbítja a Kijevnek nyújtott kedvezményeket.

A worker loads harvested wheat grain into a trailer on a farm in the Lisowice district of Torun, Poland, on Friday, Aug. 11, 2023. Some of Ukraine's European neighbors, including Poland, are extending a ban on purchasing some of the country's grain until mid-September, a move that risks fueling tensions between Kyiv and its allies. Photographer: Bartek Sadowski/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A hírrel kapcsolatban a Reuters emlékeztetett, hogy az 2022 júniusában felfüggesztette az ukrán importra vonatkozó vámokat, kvótákat és kereskedelmi korlátozásokat, hogy támogassa az ukrán gazdaságot az orosz invázió alatt. Az olcsó ukrán gabona exportja miatt azonban Lengyelországban és Magyarországon is tiltakoztak a termelők, a lengyel fuvarozók pedig blokád alá vontak határátkelőket.

Valdis Dombrovskis kereskedelmi biztos kedden közölte, hogy a bizottság hamarosan bemutatja a javaslatát, és ebben 

figyelembe veszi a keleti tagállamok mezőgazdasági szektorának érdekeit és veszélyeztetettségét.

A jelenlegi megállapodás tartalmaz ugyan védőintézkedéseket, de ezek csak akkor alkalmazandók, ha az egész uniós piacot érintik.

„Vizsgáljuk, mi lenne a legjobb megoldás, beleértve annak a lehetőségét is, hogy a védőintézkedések ne csak az uniós piac egészét érintő zavarok esetén lépjenek életbe, hanem egyetlen vagy néhány tagállamot érintő zavarok esetén is” – mondta Dombrovskis újságíróknak az uniós kereskedelmi miniszterek találkozója előtt.

Az ukrán agrártermékek szabad bejutását az EU-ba 2025 júniusáig lehetővé teszik.
Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

A bizottság vizsgálja azt is, hogyan lehetne megvédeni a legérzékenyebb termékeket, és hozzátette, hogy az elmúlt 24 órában tárgyalt a kérdésről Lengyelország és Magyarország mezőgazdasági minisztereivel.

Egy uniós diplomata szerint 

a terv lehetővé tenné az érintett EU-tagoknak, hogy gyorsan lépjenek,

és az intézkedésük hatálya négy hónapra terjedne ki, de azt a bizottság három héten belül értékeli. Ukrajnát is arra ösztönöznék, hogy igazodjon jobban az uniós előírásokhoz.

Korábban Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azt mondta, hogy az olcsó ukrán gabona beáramlása tönkretette a közép-európai piacokat.

„Betiltottuk az ukrán gabona és egyes mezőgazdasági termékek behozatalát… Ezt az intézkedést szeretnénk fenntartani… Szeretnénk visszatérni az eredeti megállapodáshoz, amely az ukrán gabona tranzitjának biztosításáról szólt” – fogalmazott. A magyar termelők szerint is képtelenség felvenni a versenyt az ukrán gabonával.

Szijjártó arra is többször figyelmeztetett, hogy Ukrajna uniós integrációja nem áll jelenleg sem a tagországok, sem az unió érdekében, mert olyan drámai hatásai lennének, amelyeket most még teljesen felmérni sem lehet.

Brüsszel tavaly szeptember közepéig öt tagállamnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának – engedélyezte, hogy megtiltsa az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag belföldi értékesítését, de lehetővé kellett tenniük a tranzitot, vagyis azt, hogy ezeket a termékeket Ukrajna rajtuk keresztül máshová exportálhassa.