Christian Lindner német pénzügyminiszter több mint 20 milliárd eurós adókedvezményt tervez a gazdaság fellendítésére – jelentette pénteken a Spiegel című német lap.

Installation of solar panels on a house roof.
A németországi adókedvezmények érintenék a klímavédelmi beruházásokat és a szolidaritási adót is.
A németországi adókedvezmények érintenék a klímavédelmi beruházásokat és a szolidaritási adót is.
Fotó: AFP

A Spiegel beszámolója szerint 13 milliárd eurós mértékben csökkentheik azt a szolidaritási adót, amelyet az NDK NSZK-ba való beolvadásakor vezettek be, hogy a gazdagabb tartományok támogassák a szegényebb kelet-németországiakat. A lap szerint Lindner a klímavédelmi beruházások azonnali leírását is lehetővé tenné több milliárd eurót értékben.

A pénzügyminisztérium szóvivője ugyanakkor azt mondta a Reutersnek, hogy „a beszámoló pusztán spekuláció”. Azt ugyanakkor hozzátette, köztudott, hogy a tárca a fellendítését célzó intézkedéseken dolgozik, amiről Lindner már korábban is beszélt. A hivatalos forrás ugyanakkor részleteket nem közölt.

Német rossz hír Magyarországnak: csak csordogálnak a megrendelések

Meghatározó üzleti partnerünk, Németország nincs jó állapotban: tavaly a tartós pénzromlás, a magas energiaárak és a gyenge külföldi kereslet miatt recesszióba süllyedt az év egészében a gazdaság. Idén a kiskereskedelmi forgalom után a gyári megrendelések sem alakulnak jól, és ez a magyar iparnak sem kellemes hír.