A német gyári rendelések februárban 10,6 százalékkal zsugorodtak az előző év azonos hónapjához képest. Sovány vigasz, hogy havi szinten 0,2 százalékos növekedésről számolt be a német statisztikai hivatal. Az utóbbi esetében a belföldi megrendelések másfél százalékkal nőttek, miközben a külföldi megrendelések 0,7 százalékkal csökkentek. 

Ez Magyarország szempontjából is kedvezőtlen hír, ugyanis Németország az első számú kereskedelmi partnerünk, így a német ipar gyengélkedése a magyar gazdaságot is hátráltathatja.

 

Porsche AG - Taycan production
A német gazdaság egyelőre slamasztikában van / Fotó: AFP

Januárban például a német hatására csökkent a hazai járműgyártás. Németország akapvetően nincs jó állapotban: tavaly a tartós pénzromlás, a magas energiaárak és a gyenge külföldi kereslet miatt recesszióba süllyedt az év egészében a gazdaság, a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékkal zsugorodott. Legfontosabb külkereskedelmi partnerünk idén az előrejelzések szerint tovább gyengélkedhet.

A német gazdaságkutató intézetek – a berlini DIW, a kieli IfW, a hallei IWH, az esseni RWI és a müncheni Ifo – együttműködésével összeállított tanulmányban az idei növekedési előrejelzéseket a korábbi 1,2-ről 0,1 százalékra módosították. Az exportot a koronavírus-járvány után az orosz–ukrán háború és a globális gazdaság csökkenése fogta vissza.

Például a fogyasztási cikkek előállításához használt berendezések és egyéb ipari gépek iránti gyenge kereslet nem állt helyre. A jelentésben a németországi energiaigényes ágazatok visszaesését is kiemelték, amelyek a tavalyi óta még mindig nem tudtak talpra állni. A bérek emelkedése és az csökkenése a fogyasztók vásárlóerejét hatékony fegyverré tehetné a recesszió ellen, 

azonban ennek hatása valószínűleg csak 2025-ben lesz majd látható.

Az intézetek mellett Olaf Scholz német kancellár kabinetje is lefelé módosította idei előrejelzéseit néhány héttel ezelőtt, és arra figyelmeztetett, hogy az első negyedév végére valószínűleg technikai recesszióba kerül a gazdaság, miután 2023 utolsó három hónapjában a 0,3 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához képest.

A németek sztrájkolnak és nem vásárolnak

Az elmúlt hónapokban a gazdasági problémákat tovább fokozták a vasúti hálózatot és a légi közlekedést egyaránt érintő sztrájkok, amelyek más ágazatokra is nagy hatással voltak. Európa legnagyobb gazdaságában a kiskereskedelmi forgalom is zuhan: februárban 2,7 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest, ami a negyedik egymást követő hónapban mutat zsugorodást. 

Havi szinten 1,9 százalékos visszaesést regisztrált a Destatis. Európa legnagyobb gazdaságában 2022. május óta egyetlen hónap kivételével folyamatos a mutató visszaesése. Tavaly az év egészében a kiskereskedelmi forgalom 3,3 százalékkal fogyatkozott, a 2022-es 0,7 százalékos apadás után.

Ugyan a szoros kapcsolat miatt a magyar ipar számára is kedvezőtlen a német gyári megrendelések alacsony szintje, de a KSH kedvező februári adatot közölt. Tény, hogy a szökőév (a 29 napos február) is segítette a számok növekedését, összességében az ipari termelés februári szintje 3,5 százalékkal haladta meg a januárit. 

Emmanuel Macron átvenné Európa irányítását

Emmanuel Macron meglátta, és próbálja megragadni az európai vezető szerepre törés lehetőségét. Mivel az Egyesült Királyság már nem tagja az Európai Uniónak, a német vezetés pedig belpolitikai válsággal küzd, Franciaország maradt a legerősebb államnak az integrációban. A francia elnök ambícióját megtámogatja a biztonságpolitika terén az atomarzenál adukártyája: az unióban ugyanis már csak Franciaország rendelkezik atomfegyverrel.