Moszkva tisztában van vele, hogy svéd zsoldosok harcolnak Ukrajna oldalán – közölte az orosz külügyminisztérium a RIA Novosztyival.

NATO Brilliant Jump 2024 Exercise Media DaySoldiers training during the North Atlantic Treaty Organization (NATO) Brilliant Jump 2024 exercise in Drawsko Pomorskie, Poland, on Monday, Feb. 26, 2024. Sweden cleared the final obstacle to gaining NATO membership in a move that will solidify the alliance's grip over Northern Europe and the Baltic region. Photographer: Liesa Johannssen/Bloomberg via Getty ImagesSoldiers training during the North Atlantic Treaty Organization (NATO) Brilliant Jump 2024 exercise in Drawsko Pomorskie, Poland, on Monday, Feb. 26, 2024. Sweden cleared the final obstacle to gaining NATO membership in a move that will solidify the alliance's grip over Northern Europe and the Baltic region. Photographer: Liesa Johannssen/Bloomberg
Egymásnak feszült Oroszország és Svédország: „tudjuk, hogy svéd zsoldosok harcolnak az ukrán fronton” / Fotó: Getty Images (illusztráció)

A fejlemény nem előzmény nélküli. Az orosz állami média legalábbis azt írta, hogy a svéd külügyminisztérium sajtótitkára, Tumas Vanesk arról beszélt nekik, hogy Ukrajna stockholmi nagykövetsége toborozhat svédeket a háborúban való részvételre, mivel ez nem mond ellent a nemzetközi jognak. Erre reagált tehát Moszkva most úgy, hogy tudnak a svéd zsoldosok jelenlétéről az ukrán fronton.

A svéd kormány teljes közömbösségét mutatja a saját állampolgárai iránt, hogy ügyetlenül beismerik a toborzást, és ezzel még több svéd állampolgárt ösztönözzenek arra, hogy utazzanak a halálzónába

– fogalmazott az orosz fél. Egyúttal felhívták a figyelmet arra, hogy a svédországi ukrán nagykövetség honlapján jelenleg nincs utalás arra, hogy idegenlégiót szerveznek, ezért az feltételezhető, hogy a svédek toborzását az ukrán diplomáciai képviselet más csatornákon keresztül végzi.

Az orosz külügy ugyanakkor hivatkozott az orosz védelmi minisztérium adataira, amelyek szerint Ukrajnában legfeljebb 90 svéd zsoldos tartózkodott, de közülük már 25-öt megsemmisítettek. Azzal indokolták, hogy ezt a statisztikát nyilvánosságra hozták, mert szerintük jó, ha ennek mindenki a tudatában van. „Senki se feledje, nem csak a svédek, hanem mindenki, aki azt tervezi, hogy fegyveres tevékenységet folytat orosz csapatok ellen a különleges katonai művelet övezetében” – húzták alá.

Végezetül azt üzenték a külföldi országoknak, hogy a felelősséget ők viselik az Ukrajnába engedett állampolgáraik sorsáért.

Baljós leleplezés: videóra vették, hogy kínai zsoldosok harcolnak Ukrajnában Oroszország oldalán – ez lehet a vég kezdete

Miközben Macron francia elnökkel az élen a nyugati világ egy része egyre zavarbaejtőbb módon beszél NATO-csapatok bevetéséről Ukrajnában, addig egy másik, talán a legnagyobb szuperhatalom, Kína is megjelent valamilyen formában az orosz–ukrán háborúban.