A horvát kormány még 2019-ben megállapodást kötött az Egyesült Államokkal 89 használt Bradley M2A2 harckocsi beszerzéséről. A páncélosok értéke csaknem 200 millió dollár, ennek egy részét viszont Washington elengedte annak fejében, hogy a horvátok vállalják a felújítás költségeit. Kikötés volt továbbá, hogy a modernizálást egy amerikai céggel, a BAE Systemsszel közösen kell végezni. 

Opening ceremony of the Exercise Noble Partner 16
Bradley M2A2 harckocsi / Fotó: NurPhoto via AFP

Az amerikai cég végül a Bródban működő, nagy múltú gépgyárral, a Djuro Djakovictyal közösen kezdett bele a tankok felújításába tavaly decemberben. Az első 22 harckocsi renoválási munkái jól haladnak, és a kivitelezéssel az amerikai fél is elégedett. Nemrég egy sajtóbejáráson a horvát védelmi miniszter azt mondta, hogy Washington a jövőben is együtt szeretne működni a bródi üzemmel. 

Már tárgyalnak is arról, hogy

a világ legerősebb hadserege a Száva menti városban alakítsa ki központi európai tankkarbantartó üzemét. 

Ehhez a feltételek adottak, a gyár ugyanis már képes a Bradley-k szakszerű javítására, ezért más típusok szerelése sem okozna problémát. Mindezek mellett nem elhanyagolható az sem, hogy a horvátországi gyárban szakképzett és Európa más részeihez képest olcsó munkaerő dolgozik. Ha sikerül megállapodni, akkor az USA Horvátországban javíttatná a németországi bázisain szolgáló felszerelésének egy részét, de a horvátokhoz érkeznének az Ukrajnában meghibásodott, de még menthető tankok is.  

Sok a megrendelés a Djuro Djakovićnál 

A bródi üzem már az 1970-es évek óta foglalkozik harckocsigyártással. A megrendelések a 2000-es évekre elapadtak, ezért áttértek vasúti kocsik és mezőgazdasági gépek gyártására. Az ukrajnai háború azonban ismét lendületbe hozta a fegyveripart, ezzel pedig a Djuro Djakovicot is. A Bradley-k mellett ide érkeztek felújításra a kuvaiti hadsereg Ukrajnának szánt, korábban itt gyártott M84-es tankjai is.