Csaknem a koronavírus-járvány előtti szintre enyhült az anyaghiány a német iparban márciusban, a német feldolgozóipar egészét már szinte alig érintik az ellátási problémák – derült ki a német Ifo gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett felméréséből. 

National,Flag,Of,Germany,On,Silk,,Barrels,Of,Oil,,Metal
Csökken a német alapanyaghiány / Fotó: Shutterstock

A müncheni egyetem gazdaságkutató intézetének (Ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universitat München) adatai szerint márciusban a megkérdezett vállalatok mindössze 10,2 százaléka számolt be fennakadásokról a nyersanyagok és köztes termékek beszállításában, míg egy hónappal korábban, februárban ez az arány 14,6 százalék volt.

A nyersanyagok és köztes termékek ellátása az utóbbi időben jelentősen javult, a helyzet mostanra szinte visszatért a koronavírus-járvány előtti állapothoz

– kommentálta az eredményeket Klaus Wohlrabe, az Ifo felmérésekért felelős vezetője.

Mára minden iparágban 20 százalék alá süllyedt a köztes termékek és nyersanyagok beszerzésével kapcsolatos problémákról beszámoló vállalatok aránya. Márciusban leginkább a számítógépgyártók esetében volt jellemző az anyaghiány, a vállalatok 18,2 százaléka számolt be szűk keresztmetszetekről az ellátásban. Az elektromos berendezéseket gyártók 17,5 százaléka, a gépipari vállalatok 14,4 százaléka, valamint a vegyipari cégek 14,5 százaléka továbbra is problémákat jelzett a köztes termékek és nyersanyagok beszerzése során.

A német nyersanyaghiány csökkenése pedig 

a magyar gazdaságra is pozitív hatással lehet.

Mivel Németország hazánk egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, és a magyar ipar számos területén használják a német alkatrészeket és nyersanyagokat, ezért az anyagellátásban tapasztalt enyhülés pozitív hatással lehet a magyar vállalatokra is. Ha a német iparban csökken az anyaghiány, akkor a magyar cégek könnyebben hozzájuthatnak a szükséges alapanyagokhoz és alkatrészekhez, ami növelheti a termelékenységet, emellett a német gazdasági teljesítmény javulása általában pozitív hatást gyakorol a globális keresletre is, ami hosszabb távon előnyös lehet a magyar exportőröknek. 

Az ellátási problémák 2021 decemberében érték el csúcspontjukat a német feldolgozóiparban, akkor a megkérdezett vállalatok 81,9 százaléka számolt be nehézségekről.