BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bezárják a csíkszeredai tejfeldolgozót

Bezárja csíkszeredai gyárát a Lactalis tejfeldolgozó; az üzem mind a 95 munkavállalóját elbocsátják, a csíkszeredai üzem feladatait a Lactalis négy másik romániai üzeme veszi át.

A tevékenységünk átszervezése a Lactalis csoport romániai befektetéseinek megszilárdítására és az üzlet fejlesztésére vonatkozó hosszú távú stratégia része – idézte az economedia.ro Onur Barimot, a Lactalis Romania SA vezérigazgatóját.

FRANCE - MILK AND LACTALIS - CLONAS
Lactalis tejfeldolgozó
A Lactalis 8 éve vette meg a tejfeldolgozót / Fotó: Hans Lucas via AFP

A csíkszeredai tejfeldolgozó üzem 2016-ban, a sepsiszentgyörgyi székhelyű Covalact SA felvásárlása révén került a Lactalis tulajdonába. A francia vállalat a Sigma Bleyzer befektetési alaptól vásárolta meg a céget 40 millió euróért (15,906 milliárd forint). A tranzakcióval a Lactalis lett a tulajdonosa Covalact sepsiszentgyörgyi gyárának is.

A cég 2016 és 2021 között folyamatosan nyereséges volt, azonban a 2022-es évet 261 millió lejes (20,851 milliárd forint) árbevétel mellett 205 ezer lej (16,377 millió forint) veszteséggel zárta. A 2023-as pénzügyi adatokat még nem hozták nyilvánosságra.

A világ egyik legnagyobb tejipari cégének számító Lactalis piacvezető Romániában. A vállalat nyolc márkanévvel forgalmaz tejtermékeket, évente több mint 244 millió liter nyers tejet vásárol fel, és 220 ezer tonna terméket értékesít, írja az economica.net.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.