BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Shidao Bay Nuclear Power Plant

Nukleáris energetikában vészesen le van maradva az Egyesült Államok Kína mögött

A modern atomerőművek fejlesztésében Peking világelső. Kínában jelenleg 27 új reaktor épül.

Az Egyesült Államok legalább 15 évvel el van maradva Kína mögött a modern nukleáris erőművek fejlesztésében a jelentős pekingi állami támogatásoknak köszönhetően – derült ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésből.

Shidao Bay Nuclear Power Plant
Kína tempósan építi az új nukleáris reaktorokat / Fotó: AFP

Kínában jelenleg 27 reaktort építenek, amelyeknek az átlagos építési ideje körülbelül hét év, ami jóval gyorsabb, mint más országoké, állapította meg a washingtoni székhelyű, független Információs Technológiai és Innovációs Alapítvány (Information Technology & Innovation Foundation) tanulmánya.

Az országban jelenleg 55 reaktor üzemel 53,2 GW-os nettó összteljesítménnyel, de 

összesen 150 új reaktort terveznek építeni 2020 és 2023 között.

A világon elsőként már működtetnek egy negyedik generációsat is: magas hőmérsékletű, gázhűtéses reaktor tavaly decemberben kezdte meg a működést Santung tartományban, a Sidao-öbölben. A Kínai Nukleáris Energia Szövetség állítása szerint a projekt keretében több mint 2200 „világelső berendezést” fejlesztettek ki, a felhasznált anyagok 93,4 százalékban hazai gyártásúak voltak.

Az Egyesült Államokban nem épül új erőmű

A jelentés szerint az egyre korszerűbb atomerőművek gyors építésével olyan mennyiségű tudást és tapasztalatot halmoznak fel a kínaiak, hogy ennek alapján valószínűsíthető, a kínai vállalatok a jövőben jól érzékelhető előnyre tesznek szert az ágazatban.

XINHUA-PICTURES OF THE YEAR 2021-AERIAL PHOTO
Kínában annyi tapasztalatot gyűjtenek, ami évekre előnyt jelent az innováció terén / Fotó: AFP

Jelenleg az Egyesült Államokban működik a legtöbb, 93 atomreaktor, 54 erőműben, 28 szövetségi államban, és Joe Biden elnök kormánya a gyakorlatilag kibocsátásmentes áramforrást kulcsfontosságúnak tartja az éghajlatváltozás megfékezésében, emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters.

Új reaktor azonban nem épült az országban azóta, hogy tavaly és idén üzembe helyeztek két nagyméretű erőművet Georgiában – mindkettő éveket késett, a költségei pedig több milliárd dollárral meghaladták a tervezettet. Egy tervezett csúcstechnológiás erőművet pedig tavaly töröltek.

Olcsó kínai hitel

Kínában az állami tulajdonú bankok roppant olcsón, 

akár 1,4 százalékos kamattal nyújtanak hitelt

a reaktorépítésre, ami jóval kedvezőbb, mint a nyugati gazdaságokban elérhető kölcsönök. A megújuló energiához és az elektromos autókhoz hasonlóan az atomenergia-ágazat is folyamatos állami támogatásokban részesül.

(EyesOnSci)CHINA-SICHUAN-CHENGDU-SMALL NUCLEAR REACTOR-TEAM (CN)
Kína olcsó állami hitelekkel támogatja a reaktorépítést / Fotó: AFP

Vannak azonban komoly problémák is, a nukleáris alkatrészgyártásban is súlyos a túlkínálat, a „túlzott verseny” pedig lenyomja az árakat és veszteségeket okoz.

Stephen Ezell, a jelentés szerzője szerint mindenesetre, ha az Egyesült Államok komolyan gondolja a fejlesztést a nukleáris energetikában, akkor átfogó nemzeti stratégiát kell kidolgoznia, több pénzt fektetni a kutatás-fejlesztésbe, az ígéretes technológiák felkutatásába, a szakképzett munkaerő kiképzésébe.

Bár Amerika le van maradva, technológiailag még biztosan felzárkózhat

– vonta le a végkövetkeztetést Ezell.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.