Súlyos csapást szenvedett az Egyesült Államok törekvése, hogy az éghajlatváltozás elleni közdelemben fokozzák a nukleáris energia használatát: a NuScale Power megállapodott egy Utah állambeli energiakonszernnel a vállalat kis moduláris reaktor projektjének megszüntetéséről, mivel a költségek a tervezetthez képest 53 százalékkal megemelkedtek. A hírre a NuScale részvényárfolyama szerdán 27 százalékkal, csütörtökön a határidős kereskedésben további 3,5 százalékkal zuhant.

A projektre három év alatt 232 millió dollárt fizetett ki az amerikai energiaügyi minisztérium. Fotó: Nuscalepower

A washingtoni energiaügyi minisztérium 2020-ban tíz évre 1,35 milliárd dollárt hagyott jóvá a Carbon Free Power Projectre. (Egy dollár  354,7 forint.) A projekt azonban korábban indult, a NuScale 2014 óta mintegy 600 millió dollárt kapott a tárcától a tervezésre, az engedélyeztetésre és a helyszínválasztásra – emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters. Az elmúlt három évben 232 millió dollárt utaltak át  cégnek erre a projektre.

A NuScale a hatreaktoros, 462 megawattos projektet a Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) társasággal közösen tervezte kifejleszteni és 2030-ban elindítani, de a költségek emelkedésével több város is kiszállt a projektből. A cég ugyanis eredetileg azt ígérte, hogy megawattóránként 58 dollárért adja majd a partnereknek az energiát, az ár azonban azóta 89 dollárra ugrott.

A Bloomberg értesülése szerint a NuScale beleegyezett, hogy 49,8 millió dolláros kártérítést fizet a UAMPS-nek a szerződés kútba esése miatt.

Olyan drágán adták volna az áramot, hogy sorra léptek vissza a potenciális vásárlók. Fotó: Nuscalepower

John Hopkins, a NuScale elnök-vezérigazgatója közleményében hangsúlyozta, hogy a vállalat más hazai és nemzetközi ügyfeleivel együttműködve folytatja az amerikai kis moduláris reaktorok (SMR) technológiájának piacra vitelét és az amerikai nukleáris gyártóbázisok növelését.

A vállalat Romániában, Kazahsztánban, Lengyelországban és Ukrajnában készül ilyen kis moduláris reaktorokat építeni,

A terv azonban sok bírálatot váltott ki, mióta az orosz erők elfoglalták a zaporizzsjai atomerőművet. A kritikusok szerint nem szabadna reaktorokat építeni a térségben, mert azok mérgező, radioaktív anyagokat bocsátanak ki, ha baleset vagy támadás éri őket.

The Vogtle Electric Generating Plant
Megduplázódtak a georgiai atomerőmű építésének költségei. Fotó: AFP

Az atomenergia a közelmúltban ismét a figyelem középpontjába került az Egyesült Államokban, az egyre intenzívebbé váló éghajlatváltozás ismét vonzóvá teszi ezt a szén-dioxid-mentes energiaforrást. Az új erőművek építése azonban tetemes költségekkel jár, ezért támogatta a kormányzat az olcsóbb, kis moduláris reaktorokat, amelyeket a helyszínen szerelnek össze, így gyorsabban és olcsóbban üzembe helyezhetők, mint a hagyományos atomerőművek.

Az évtizedes időtávlatban az első újonnan épített amerikai atomerőművi blokkokat hamarosan üzembe helyezik, de ott is elszálltak a költségek. A Georgia Power vogtle-i harmadik és negyedi reaktorának átadása hét évet csúszik, és 17 milliárd dollárral lépte túl az eredeti költségeket, vagyis az ára megduplázódott, és eléri a 34 milliárd dollárt.

„Románia továbbra is bízik az SMR-technológiákban, amelyek modularitásuk és rugalmasságuk tekintetében kiegészítik a nagy méretű reaktortechnológiákat. Meggyőződésünk, hogy az SMR-technológiák sikeres romániai bevezetése a következő évtizedre fontos az energiabiztonság szempontjából. Klímacéljainkat a széntüzelésű erőművek SMR-re való fokozatos felváltásával érjük el” – áll az Energiaügyi Minisztérium csütörtök reggel elküldött közleményében, amelyről a HotNews.ro számolt be.