BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugdíj: brutális különbségek az európai rangsorban

Az uniós polgárok alig fele bízik abban, lesz elegendő pénze, ha visszavonul a munkától. Az európaiak felét aggasztja, hogy mire lesz elég a nyugdíj, és minél keletebbre haladunk a térképen, annál inkább, ugyanis erősen csökken a havi átlagnyugdíj összege. A legmagasabb havi átlagnyugdíjat Izlandon utalják, a legalacsonyabbat Albániában.

Ahogy az európai bérek, úgy az európai európai nyugdíjak között jelentős különbségek vannak. Az unióban aktívan dolgozók kevesebb mint fele azonban biztos abban, hogy lesz elég pénze a kényelmes élethez nyugdíjas évei alatt – írja az Euronews Business, megjegyezve, több országban ez a bizalmi index ennél jóval alacsonyabb, csak 30 százalék. 

Old,Lady,And,Man,In,Aprons,Working,In,Salesroom,Of
Nyugdíj: az öregségi nyugdíjak Európa-szerte jelentősen eltérnek mind a nominális értékben, mind a vásárlóerő paritásban / Fotó: Shutterstock

 

Széles skálán mozog az európai nyugdíj

Az Eurostat nyugdíjadatai szerint az öregségi nyugdíjak Európa-szerte jelentősen eltérnek mind nominális értékben, mind vásárlóerő-paritásban. A nyugdíjrendszer különbözőségére való tekintettel, az adatok egyszerűsítése érdekében a nyugdíj havi összegét az Euronews Business az éves nyugdíjjövedelmeket 12 hónappal elosztva fejezte ki. 2021-ben az egy jogosultra jutó átlagos havi bruttó öregségi nyugdíjkiadás az EU-n belül széles skálán mozgott: a luxemburgi 2575 eurótól a bolgár 226 euróig. Az uniós átlag 1224 euró volt.

 

A Balkán irányába csökken a nyugdíj

A tágabb értelemben vett Európai Szabadkereskedelmi Társulást (EFTA) és az EU tagjelölt országait is figyelembe véve Izland jelentette a legmagasabb átlagot, 2762 eurót, míg Albánia a legalacsonyabbat, 131 eurót. A grafikon jól mutatja, hogy a skandináv országok és a „négy nagy” – Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Németország – mind meghaladják az uniós átlagot. A Balkánon viszont nagyon csekélyek a nyugdíjak. 

Az öregségi nyugdíj Luxemburgban közel 11-szerese annak, mint amit egy bolgár nyugdíjas kap.

De ha csak az EU-átlagot nézzük, az is hatszorosa. A vásárlóerő-paritást vizsgálva is hasonlóan nagy különbségek figyelhetők meg. 

Az Európai Biztosítási és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) 2023-as Eurobarométer felmérése szerint az uniós dolgozók mindössze 42 százaléka nyugodt a jövője felől, és biztos abban, hogy lesz elegendő pénze nyugdíjas korában. Az Euronews Business szerint komoly összefüggés van a kényelmes életbe vetett hit és a nyugdíj összege között, ehhez azonban nem kell közgazdásznak lenni. A probléma adott, az Európai Unió fontos törekvése, hogy felhívja a figyelmet és intézkedéseket hozzon a tagállamok közötti komoly egyenlőtlenségekre és a nyugdíjasok elszegényedésére.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.