BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Customer in a discount store

Rossz hír a focirajongóknak: drágább lehet a sör az EB-n

Ismét felfelé indult az infláció Németországban.

Az előzetes adatok szerint a németországi infláció öt hónap óta először gyorsult: éves szinten májusban 2,4 százalékot ért el az áprilisi 2,2 százalék után a szolgáltatások drágulása miatt. Havi összevetésben 0,1 százalékos pénzromlást regisztrált a német statisztikai hivatal, míg az energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció 3 százalékon stagnált. 

Customer in a discount store
Fotó: AFP

Németország megsínylette az elmúlt két évet: tavaly az infláció, a magas energiaárak és a gyenge külföldi kereslet miatt recesszióba süllyedt az év egészét nézve Európa legnagyobb gazdasága, a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékkal zsugorodott. Az idei adatok sem kedvezők: a német GDP az előző év azonos időszakához képest 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévben. 

Európa legnagyobb gazdasága már a második egymást követő negyedévben zsugorodott, vagyis az ország technikai recesszióba süllyedt. Az export viszont kismértékben javult. A Bundesbank arra számít, hogy idén szerény mértékben, 0,3 százalékkal nőhet a GDP, amit a belső fogyasztás és az export hajthat.

Előbbit azonban a magas kamatlábak miatt megemelkedett hitelfelvételi költségek gyengítik: a kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben 0,6 százalékkal, míg havi szinten 1,2 százalékkal esett vissza áprilisban. Tavaly az év egészében a kiskereskedelmi forgalom 3,3 százalékkal fogyatkozott a 2022-es 0,7 százalékos apadás után. Ellenben az export javulása pozitív hírnek számít.

A német gyengélkedés Magyarország szempontjából is kedvezőtlen hír, ugyanis Németország az első számú kereskedelmi partnerünk, tehát a gyengélkedő német ipar a magyar gazdaságot is hátráltathatja. Ugyanakkor az elemzők szerint Közép-Európa képes ellensúlyozni a német gazdaság lassulását.

Emmanuel Macron átvenné Európa irányítását

Emmanuel Macron meglátta, és próbálja megragadni az európai vezető szerepre törés lehetőségét. Mivel az Egyesült Királyság már nem tagja az Európai Uniónak, a német vezetés pedig belpolitikai válsággal küzd, Franciaország maradt a legerősebb államnak az integrációban. Macron így a kontinens meghatározó külpolitikai szereplőjévé válna.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.