BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Preliminary results of the European Parliament elections are being announced in Brussels

Túlzottdeficit-eljárás elindítását sürgeti Brüsszel Magyarországgal szemben

Az Európai Bizottság jelentése szerint a magyar költségvetési helyzet nem felel meg az uniós elvárásoknak, ezért jogos lenne az eljárás elindítása. Nem ez volna az első túlzottdeficit-eljárás hazánkkal szemben.

Elképzelhető, hogy hamarosan túlzottdeficit-eljárást indít Magyarország és még hat másik (Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia) uniós tagállammal szemben az Európai Bizottság javaslatára a tanács – derült ki a testület szerdai közleményéből.

Preliminary results of the European Parliament elections are being announced in Brussels, Javasolni fogja a Bizottság a túlzottdeficit-eljárás elindítását hazánkkal szemben / Fotó: Anadolu via AFP
Javasolni fogja a bizottság a túlzottdeficit-eljárás elindítását hazánkkal szemben / Fotó: Anadolu via AFP

 

Júliusban indulhat a túlzottdeficit-eljárás

A bizottság állásfoglalása szerint a hét érintett tagállam nem teljesíti az Európai Unió hiányra vonatkozó kritériumait, melyek szerint a GDP-arányos államadósságnak 60 százalék alatt kell lennie, míg a költségvetési hiány nem lehet magasabb, mint a bruttó hazai össztermék 3 százaléka. A friss hazai adatok alapján elmondható, hogy az elmúlt négy év során az ukrajnai háború és a Covid-járvány miatt felfüggesztett elvárások közül a magyar mutatók egyik szempontból sem felelnek meg.

A tavalyi hiány ugyanis 6,7 százalékos volt, az államadósság pedig 73,5 százalékon állt.

A bizottság közleménye kiemeli, hogy a jelenlegi megállapítások nem jelentik azt, hogy a testület valóban meg is indítja majd a túlzottdeficit-eljárást hazánkkal szemben, a friss közlés csupán a tényadatok közlését szolgálja. A jelentés hozzátette: az eljárás, a szakértőkből álló gazdasági és pénzügyi bizottság véleményének kikérése után, júliusban indulhat majd meg a hét érintett tagállammal szemben, melynek célja végső soron meggyőzni a tagállamokat gazdálkodásuk felülvizsgálatáról – ennek elindítását ugyanakkor a bizottság javasolni fogja a tanács számára.

A bizottság javaslatának közzétételét követően a forint gyengülni kezdett, napon belül 0,8 százalékos mínuszban jár, miután 397 környékéig csúszott az euróval szemben.

Hazánk ellen nem ez volna az első túlzottdeficit-eljárás: 2004-ben ugyanis elindult már egy hasonló vizsgálat Magyarországgal szemben, ami kilenc év után, végül 2013 júniusában zárult le.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.