BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkvát meg sem hívták, de amúgy is időpocsékolásnak tartja a svájci békekonferenciát

Svájc szerint a béke záloga lehet az általuk szervezett konferencia, ám több nagyhatalom kimarad, valamint Oroszország meghívást sem kapott, ezért sokan szkeptikusak.

Mindeddig kilencven ország és szervezet jelezte részvételét a svájci Ukrajna-konferenciára, amely megnyithatja az utat a béke megteremtése előtt – jelentette be hétfőn a svájci kormány.

Viola Amherd svájc
béke konferencia
ukrajna
Zelenszkij
Viola Amherd svájci elnök (középen) / Fotó: AFP

Oroszországot nem hívták meg a rendezvényre, de Moszkva bejelentette, hogy nem is akar részt venni a csúcstalálkozón, mert fölösleges időpocsékolásnak tartja.

A svájci kormány ugyanakkor leszögezte, hogy álláspontja szerint Oroszországnak is részt kell vennie a békefolyamatban.

A közlemény szerint a június 15-re és 16-ra tervezett Ukrajna-konferenciának az a célja, hogy a résztvevők közösen határozzanak meg útmutatást arra vonatkozóan, hogy hogyan vonják be Ukrajnát és Oroszországot egy jövőbeli békefolyamatba.

Svájc januárban vállalta el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérésére, hogy a csúcstalálkozó házigazdája lesz.

A csúcstalálkozón Kína sem vesz részt. A trágyalásokon a nukleáris biztonság, az élelmezésbiztonság, a hajózás szabadsága, valamint humanitárius témák, köztük a hadifoglyok kérdése is szóba kerül a tervek szerint – mondta el Ignazio Cassis svájci külügyminiszter.

Viola Amherd svájci államfő a napokban kijelentette, hogy a csúcstalálkozóval elsősorban platformot akarnak teremteni a párbeszédnek, és ebben az első lépés, hogy megvitatják, hogyan lehetne békét teremteni Ukrajnában, és a jövőben Oroszországgal is szeretnének tárgyalóasztalhoz ülni.
Ahogy azt korábban megírtuk, Kína nem vesz részt a békekonferencián, mert Oroszország nem lett meghívva. Az ország elengedhetetlennek tartja, hogy mindkét fél részt vegyen, különben nem lehet tisztességes vitát folytatni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.