A 2024-es év kifejezetten erősnek bizonyult az ukrán fagylaltgyártók számára: a teljes iparági árbevétel elérte a 13,3 milliárd hrivnyát, ami 21 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, és 44 százalékkal haladja meg a 2022-es eredményeket – derül ki a YC.Market elemzőplatform friss kutatásából.
A piacot néhány meghatározó szereplő uralja: a 15 legnagyobb gyártó adja az iparági bevételek 98 százalékát.
A lista élén változatlanul az Rud áll, mely 3,4 milliárd hrivnyás (28,8 milliárd forint) árbevételével a piac 26 százalékát tudhatja magáénak.
A vállalat a névadó Rudy vállalatcsoport tagja, melynek fő tulajdonosai Petro Rud és Okszana Vivsik. A cég nemcsak jégkrémet, hanem fagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket, félkész ételeket és tejtermékeket is előállít. A Rud három éve őrzi piacvezető szerepét, és folyamatos növekedést mutat.
A második helyen a Lasunka végzett 2,35 milliárd hrivnyás bevétellel. Tulajdonosai: Andrij Akszjutin, Ihor Kovalenko és Vadim Piszcsanszkij – utóbbi különösen figyelemre méltó szereplő, mivel további két fagylaltgyártóban is részesedéssel bír: a Laska cégnél (5. hely) és a Galicsina Lasunkánál (7. hely). Mindhárom vállalat folyamatos árbevétel-növekedést produkál az elmúlt három évben.
A dobogó harmadik fokára a Hladoprom fagylaltgyár került 2,28 milliárd hrivnyával. A cég, mely szintén foglalkozik fagyasztott félkész termékekkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel, a Barisevszkij család vállalatcsoportjához tartozik. A csoportnak még egy tagja felkerült a toplistára: a Hladoprom Kft. 2024-ben 170,5 millió hrivnya bevételt ért el.
A nyár közeledtével újabb válság köszönthet be, ugyanis egekbe szökhetnek a fagylaltok árai. A jelenség hátterében a kókuszolaj árának egekbe szökése állhat, miután a nyersanyag piacát egyszerre szűkíti számos tényező az időjárástól a biodízel-politikákon és az élelmiszeripar haszonkulcsain át az influenszerekig.
A múlt héten a Fülöp-szigeteki kókuszolaj rotterdami szállítással 2700 dollárba került tonnánként, ami a tavalyi ár duplája és 200 százalékkal magasabb a 2000–2020 közötti átlagos árnál. A kókuszolaj pedig a fagylaltoknak különösen fontos alapanyaga, magas olvadáspontja miatt, valamint azért, mert nem befolyásolja lényegesen a fagylaltok állagát és ízét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.