BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olajos nyitás a Newexen

Mintegy nyolcmillió eurós forgalmat bonyolított a Newex az első kereskedési napon délután háromig. A legkapósabbak az olajipari részvények voltak, a teljes piacon 360 ezer papír cserélt gazdát. Rövid távon a Newex vezetői naponta körülbelül kétezer kötésre számítanak.

A Közép- és Kelet-Európára szakosodó új tőzsde, a bécsi székhelyű New Europe Exchange (Newex) pénteken a terv szerint megkezdte működését -- mondta el a Newex szóvivője az APA hírügynökségnek. Műszakilag minden rendben ment, az összes forgalmazó és bank bekapcsolódott a munkába. Az első kereskedési nap forgalma nem volt nagy, rövid távon 2000 kötés várható naponta.



A Newex tájékoztatása szerint az első napon délután háromig 8 millió eurós (mintegy 2 milliárd forintos) forgalmat bonyolítottak, 360 ezer részvény cserélt gazdát. A legnagyobb forgalma néhány olajipari részvénynek volt, mint a Tatnyeft, a Lukoil és a Szibnyeft. Emellett érdeklődés övezte a Globus részvényét is, mely 9,5 eurót ért pénteken.



Ha ez a piac ismertebb lesz, a forgalom is nőni fog -- idézte kereskedők véleményét a hírügynökség.



A Newexen három szekció van: az NX.plus a térség elsőrangú papírjaié, az NX.one a tőzsdén először megjelenő cégeké, a harmadik pedig a tulajdonképpeni szabad piac, melyen jelenleg 90 részvénnyel folyik a kereskedés.



Az NX.plus szekcióban nyolc részvény debütált. A Globus mellett itt érhetőek el a Lukoil, a Slovakofarma, a Szibnyeft, a Szamara Szvjazinform, a Tatnyeft és a bécsi S und T System Integration U Technology Distribution AG részvényei, a szekció kapitalizációja induláskor 16,3 milliárd euró volt.



Obersteiner tőzsdeelnök a hírügynökségnek azt is elmondta: nem a keleti országok tőzsdéinek, Budapestnek és Varsónak akarnak konkurenciát támasztani, hanem más nyugati tőzsdék ugyancsak most alakuló keleti szekcióinak.



Pénteki cikkünkre reagálva a Newex szóvivője, Christel Koch kifejtette: a Newex szabadpiaci kategóriájában szereplő magyar papírok részvétele minden szabálynak megfelel. Az érintett társaságokat ugyanis levélben értesítették a szereplésről. A cégeknek négy hét alatt kellett volna letiltó nyilatkozatukat visszaküldeni, ha ezt megteszik, papírjaikkal most nem lehetne kereskedni. Nemleges választ azonban a Newex tájékoztatása szerint egyetlen hazai társaság sem adott.


Nem tiltakoztak a magyar cégek Mintegy nyolcmillió eurós forgalmat bonyolított a Newex az első kereskedési napon délután háromig. A legkapósabbak az olajipari részvények voltak, a teljes piacon 360 ezer papír cserélt gazdát. Rövid távon a Newex vezetői naponta körülbelül kétezer kötésre számítanak. Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.