A készenléti szervek lehallgatásbiztos mobilkommunikációs hálózatának kiépítése évek óta napirenden van, ám az ezzel kapcsolatos pályázatot azonban mind a mai napig nem írta ki a kormányzat. Értesülésünk szerint egyelőre a költségvetésben sincs elkülönítve pénzügyi keret a mintegy 30 milliárdos projektre. A világon erre kidolgozott három technológiai megoldás (Tetra, Tetrapol, GSM Pro) mindegyike "szóhoz jutott" már kísérleti projekt formájában Magyarországon is.
A témáért felelős Informatikai Kormánybiztosságtól származó információink szerint a pályázat kiírásának határidejében még nem, de a választandó technológiában elvi döntés már született. Ez a Tetra-rendszer mellett tette le a voksot, és az e technológiának megfelelő frekvenciasávot kívánja felszabadítani. A Tetra kettős választást tehet lehetővé, a technológiát az amerikai Motorola és a finn Nokia egyaránt szállítani képes. A Tetrapol egyedüli megoldásszállítója a francia EDSN, amely a német--francia EADS repülőgép- és űrtechnikai, valamint a kanadai Nortel Networks tulajdonában van. A GSM Próban pedig a svéd Ericsson érdekelt.
Tegnap Budapesten megállapodás született az EDSN és a Siemens között arról, hogy a két cég szándékában állna közösen indulni a majdan kiírandó tenderen. A franciák szállítanák a rendszert, a Siemens pedig a Siemens Telefongyár Kft. révén vállalná a kiépítést. Mint Hetényi Péter, a Siemens Nemzeti Vállalat vezérigazgatója lapunk kérdésére kifejtette, a lépéssel arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a kormányzat technológiasemleges pályázatot írjon ki. A francia cég képviseletében Jacques Payer elnök-vezérigazgató hozzátette: Nagy-Britanniát az Európai Bíróság a közelmúltban figyelmeztette egy hasonló esettel kapcsolatban. Ott is csak a Tetra technológia szállítóit akarták figyelembe venni.
A két cég bízik abban, hogy mire a végleges pályázat megszületik, az már a többi technológia részvételét is lehetővé teszi.