E hét végére készül el az a hároméves stratégiai terv, amely alapján a Humet Rt. igazgatósága jövő kedden döntést hozhat a Humet-R amerikai piacra dobását előkészítő beruházásokhoz szükséges alaptőke-emelésről és annak mértékéről. Mint Civin János elnök-vezérigazgató elmondta, a szer bevezetése előtti kötelező humánklinikai vizsgálatok költsége meghaladja a 400 millió forintot, ezt a vállalkozás profitból nem tudja kigazdálkodni.
A javaslat másik pontja már a jövővel foglalkozik. A Humet eddig ugyanis meglehetősen szerény értékesítést tervezett az Újvilágban, ám nem kizárt, hogy jelentősebb volumenre tudnak majd szerződéseket kötni.
Erre azonban a jelenlegi gyártókapacitás nem elégséges. A jelenlegi gyártósor 120-150 ezer adag Humet-R előállítására képes, az elnök-vezérigazgató szerint jövőre 430 ezer adag eladására nyílhat lehetőség. A társaság számításai szerint a gyártókapacitást 2003-ra évi 1,8 millió adagra kell felfejleszteni, az ehhez szükséges "új gyár" felszerelése 510 millió forintba kerül.
A stratégiai terv 310 millió forintot irányoz elő gyártmányfejlesztési kutatásokra is, a Humet ugyanis szakítani akar az egytermékes vállalati besorolással. Ebbe az irányba az első kezdeti lépést már megtették, ám a Humet pezsgőtabletták piacra kerülése a szükséges OÉTI-engedély beszerzésének elhúzódása miatt bizonyosan a jövő évre csúszik.
Civin János szerint a hároméves stratégiai program 1,4 milliárdos költségvonzata 650 millió forintnyi friss tőke bevonását teszi szükségessé. Az igazgatóságnak arról kell döntenie, hogy mindezt hitelből finanszírozzák, avagy éljenek az alaptőke-emelés lehetőségével is.
Ez utóbbi igazából nem is lehet kérdés, ám azt már sokan megfontolandónak tartják, hogy az erősen spekulatívnak számító részvényt a jelenlegi tőzsdei viszonyok között érdemes-e egy nyilvános kibocsátás esetleges kudarcának kitenni.
A jövő évre eltervezett fejlesztések viszont megkövetelik, hogy még az idén döntés szülessen a forrásszerzés módjáról -. hangoztatta Civin János. Az elnök-vezérigazgató szerint tényközlés volt az a nyilatkozata, amely szerint a Humet papírjai jelenleg 30-40 forintot érnek. Az más kérdés, hogy a vállalkozás vezetői azért terveznek és dolgoznak, hogy a papír ára reálisan is elérhesse a 250 forintos árszintet.